Inget ljud i datorn kan bero på många saker och här går vi igenom hur du kan lösa alla problemet.

——————————————————————————————–

Microsoft erbjuder kostnadsfri program för felsökning av Windows, programmet kallas Microsoft Fix it och mer om den kan du läsa här. Besök sidan gärna och pröva programmet, den hjälper dig analysera datorproblemet och fixar det antingen automatiskt eller så får du förslag på hur du kan åtgärda problemet.
Om du inte vill testa Fix it så kan du fortsätta vidare med guiden och fixa problemet manuellt.

——————————————————————————————–

Om du inte har gjort några ändringar i datorn, inte installerat om Windows, inte har bytt hårdvara INNAN ljudet har slutat fungera så borde du först undersöka om alla kablar sitter i som de borde, tänk på att vanligtvis så används den gröna kontakten i datorn för att koppla in högtalare.

OBS: Om du kan höra ljud genom hörlurar forsätt nu vidare till steg nr. 4.

Steg 1.

För att kolla drivrutiner högerklickar du på ”Dator” eller på engelska ”Computer” välj ”Hantera”  och sen öppnar du ”Enhetshanteraren”. Där ser du listan över alla komponenter i din dator. Om du i listan inte ser fliken ”Ljud” så vet du nu att det saknas drivrutiner för ljudkortet.

filmen nedan ser du hur du navigerar till ”Computer Managment” och exempel på hur det ser ut när användaren har installerat drivrutiner för ljudenheter och också hur du kan uppdatera drivrutiner på datorn.

 

Nu behöver du ta reda på vilken datormodell du har för att kunna ladda ned rätt drivruiner.

Steg 2.

Datormodellen kan hittas på själva datorn. På laptops brukar beteckningen finnas på en lapp på datorns undersida och på stationära datorer så finns det vanligen en lapp på sidan eller ovanpå datorn. Bilden nedan är exempel på det.

OBS: Om du inte hittar lappen som betecknar datormodellen så gå vidare med steg 2 annars hoppa över till steg 3.

För Windows 7, Vista användare: Tryck på Startknappen i aktivitetsfältet. I sökfältet skriver du dxdiag och slår Retur (Enter, OK). Programmet startas nu snart. Systemmodel betecknar din datormodell.

För Windows XP användare: Klicka start och i ”Run” ,körfältet, skriver du ”dxdiag”, tryck ”ok eller Retur”, låt programmet göra klart sökningen. Datormodellen där är betecknad som ”Systemmodel”.

 

Steg 3.

Automatiskt uppdatering av drivrutiner:

Manuell uppdatering av drivrutiner: Efter att du har klurat ut vilken datormodell du har så besöker du datortillverkarens webbsida och laddar ner senaste drivrutiner som passar för just din dator. Här nedan följer en länk-lista till några populära datortillverkare.

HP drivers

Asus drivers

Acer drivers

Dell drivers

Fujitsu Siemens drivers

Toshiba drivers

Lenovo drivers

Samsung drivers

Gå till tillverkarens hemsida där du har drivrutiner för just din datormodell. Välj operativsystem som passar dig, ladda ner och installera drivrutiner för ljudkortet.

OBS: Starta om datorn efter installationen.


Steg 4.

Bestäm uppspelningsenhet! Om du har ljud via hörlurar men inte i högtalarna betyder att felet inte ligger i programvaran, och att drivrutiner stämmer. Har du undersökt att alla kablar sitter i som de ska så kan du fortsätta.

Högerklicka där på ljudikonen och välj ”Playback Devices eller på svenska Uppspelningsenheter”. Testa där att aktivera några olika ”Uppspelningsenheter” genom att högerklicka på en av dessa och välj ”Ange som standard enhet för kommunikation”och se om det hjälper.

OBS: Tänk på att varje gång du aktiverar ett annat ”Uppspelningsenhet” så behöver du starta om mediaspelaren/spelet/låten/filmen innan ändringar börjar gälla, alltså om du spelar musik samtidigt som du ändrar där kommer inget förändras tills du stänger ner media spelaren och startar den igen.

 

Steg 5.

Om inget av det här fungerar forsätter du vidare med installation av ”soundcodec”.

Börja med att besöka http://www.videolan.org/vlc/ ladda ner och installera VLC player.

Efter att du har installerat VLC kan det hända att alla dina ljud och videofiler öppnas nu med VLC och om du vill ändra det besök den här guiden.

Om installation av VLC inte hjälpte så kan du gå till http://www.free-codecs.com/Audio_Codecs.htm och manuellt ladda ner ett ”soundcodec” som passar dig eller en ”Codec Pack” som innehåller flera codecs både för ljud och video.

#inget ljud i datorn #datorljudproblem #datorsupport gratis