Inget ljud på datorn? – Orsak och åtgärd

Hem / Ljudproblem

När ljudet på datorn inte fungerar kan det bero på en rad olika faktorer. Vanliga orsaker inkluderar felaktiga inställningar, trasiga sladdar, föråldrade drivrutiner eller andra problem med mjuk- eller hårdvaran. Vi går här igenom de vanligaste orsakerna och ger konkreta förslag på åtgärder för att återställa ljudet.

Varför ditt ljud inte fungerar

Det kan vara både hård- och mjukvaruanledningar till varför ljudet på dator inte fungerar. Genom att systematiskt gå igenom dessa potentiella problem kan du snabbt identifiera om det beror på ett hårdvarufel och åtgärda orsaken till att datorns ljud inte fungerar.

  • Avstängt ljud i kontrollpanelen: Ibland kan ljudet vara avstängt eller volymen vara för låg i datorns ljudinställningar. Gå till kontrollpanelen och se till att ljudet inte är avstängt och att volymen är tillräckligt hög.
  • Trasiga sladdar: En av de vanligaste orsakerna är hårdvaruproblem med ljudkablarna. Kontrollera att alla sladdar är hela och ordentligt anslutna. Om du använder externa högtalare eller hörlurar, se till att kablarna inte är skadade.
  • Felinkopplade enheter: Kontrollera att dina högtalare eller hörlurar är anslutna till rätt uttag. Många datorer har flera ljuduttag, och det är viktigt att du använder det korrekta.
  • Fel enhet vald i inställningarna: Om du har flera ljudenheter anslutna till din dator, kan det hända att fel enhet är vald som standard.

Problem efter uppdatering

Det är möjligt att få problem med ljudet på datorn efter en uppdatering av operativsystemet, exempelvis om du installerat senaste versionen av Windows 11. Vid en uppdatering kan det ibland installeras nya drivrutiner som inte är helt kompatibla med din hårdvara, eller att rätt drivrutin för din dator inte hittas. En drivrutin hjälper datorn att kommunicera med maskinvara och enheter, exempelvis en mus, extern hårddisk eller ljudenheter. Vissa uppdateringar kan alltså orsaka konflikter med befintlig mjukvara som kan ändra ljudinställningar.

Åtgärder för att få tillbaka ljudet

Om du har uteslutit att det inte är ett hårdvarufel som gör att inget ljud på datorn fungerar kan det bero på ett mjukvarufel och då att ljudkortets drivrutiner krånglar. Gör så här för att åtgärda felet på en dator som använder Windows:

Ljudkortets drivrutiner

Drivrutiner för ljudkortet är programvara som gör att ditt operativsystem kan kommunicera med ljudhårdvaran. Föråldrade eller felaktiga drivrutiner kan leda till ljudproblem. Att uppdatera eller installera om drivrutinerna kan ofta lösa problemet.

Ta reda på vilka drivrutiner du behöver

Du tar reda på vilka drivrutiner du behöver genom att öppna ”Enhetshanteraren” i Windows. Du kommer åt den genom att högerklicka på Start-menyn och välja "Enhetshanteraren". Under kategorin "Ljud-, video- och spelenheter" hittar du ditt ljudkort. Högerklicka på enheten och välj "Egenskaper" följt av "Drivrutin" där du kan se detaljer om den aktuella drivrutinen.

Installera nya

Högerklicka på ljudenheten i Enhetshanteraren, välj "Uppdatera drivrutin" och sedan "Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara". Alternativt kan du behöva besöka tillverkarens webbplats och ladda ner de senaste drivrutinerna för ditt ljudkort manuellt. Kör installationsfilen och följ anvisningarna på skärmen. Du kan behöva starta om datorn efter installationen.

Om problemet med inget ljud i datorn kvarstår kan du ta hjälp av professionella aktörer såsom Hemfixarna vilka har omfattande kunskaper om allt som rör PC- och Mac-datorer. De kan hjälpa dig digitalt eller på plats genom hembesök.

Se över inställningar

Efter att ha uppdaterat drivrutinerna, kontrollera följande inställningar:

  • Ljudinställningar: Öppna ljudinställningarna genom att högerklicka på ljudikonen i aktivitetsfältet och välj "Öppna ljudinställningar". Se till att rätt ljudenhet är vald som standard.
  • Volymnivåer: Kontrollera att volymen inte är avstängd eller för låg.
  • Ljudformat: I vissa fall kan du behöva ändra ljudformatet. Gå till "Enhetens egenskaper" och sedan till fliken "Avancerat". Prova att ändra standardformatet till en annan bit- och samplingshastighet.
  • Ljudtjänster: Kontrollera att viktiga ljudtjänster är aktiverade. Öppna "Tjänster" genom att skriva "tjänster.msc" i sökfältet. Kontrollera att tjänster som "Windows Audio" och "Windows Audio Endpoint Builder" är aktiva och inställda på att starta automatiskt.

Vanliga frågor

Få svar på vanliga frågor som kan uppkomma när inget ljud på datorn fungerar.

De flesta operativsystem har en volymikon i aktivitetsfältet eller menyraden. Klicka på ikonen och dra reglaget uppåt för att höja volymen eller gå till ljudinställningarna i ditt operativsystem och justera volymnivåerna för olika ljudkällor som högtalare och hörlurar.

Vill du spela in ljud och skärm med Windows 10 trycker du på Windows + G för att öppna inspelningspanelen. Genom kortkommandot Windows + Alt + R start du inspelningen automatiskt. För att spela in mer avancerade ljud på datorn behöver du en mikrofon och inspelningsprogramvara. Det finns både gratis och betalda inspelningsprogram tillgängliga.

Om ljudet på din Chromecast krånglar kan du testa att starta om din enhet genom att koppla ur den från strömkällan, vänta i 30 sekunder och sedan koppla in igen. Starta om enheten du castar från. Se även till att rätt ljudenhet är vald på både din Chromecast och enheten du castar från. Det kan även krävas en uppdatering av appen vilket du gör genom att besöka Google Play eller App Store. Som sista utväg kan du fabriksåterställa din Chromecast. Gå då till inställningarna och välj "Fabriksåterställning". Observera att detta kommer att radera alla dina inställningar.