Bästa gratis antivirus 2015

Hem / Bästa gratis antivirus

Här har vi sammansatt de bästa gratis antivirusprogrammen från 2015. Det är viktigt att påpeka att många av dessa antivirusprogram har utvecklats och förbättrats under åren som gått. De fortsätter att erbjuda starkt skydd och är fortfarande mycket relevanta och effektiva, även om några år har gått sedan deras ursprungliga test.

Antivirusprogram bäst i test

Valet av bästa antivirusprogram beror på dina personliga preferenser, dina datorvanor och dina behov. Lyckligtvis finns det idag många gratis antivirusprogram som erbjuder utmärkt skydd. Nedan har vi sammansatt ett bäst I test på de bästa antivirusprogrammen från 2015 baserat på säkerhet, prestanda, uppdateringsmöjligheter, installationskomplexitet, användarvänlighet och pris.

Eset Nod32

Eset Nod32 erbjuder högklassigt skydd mot traditionell skadlig kod. Vad som gör den ännu mer attraktiv är dess rykte som en av de snabbaste antivirusprogrammen på marknaden. Dess förmåga att köra effektivt med minimal användning av systemresurser gör den till ett utmärkt val. Den har också automatiska dagliga uppdateringar som kräver minimalt användarintervention. Det rankas högst i vårt Antivirus-test 2015.

Ladda ner virusprogrammet här

F-Secure Internet Security

F-Secure Internet Security är ett utmärkt val för hemmabrukare. Den senaste versionen är ännu snabbare än tidigare och ger omfattande skydd. Programmet skyddar din dator mot virus, spionprogram och inkluderar även e-postsökning. Det kombinerar snabbt skydd med dagliga automatiska uppdateringar, vilket ger dig en utmärkt säkerhetslösning. En praktisk detalj är dess automatiska åtgärdande av hot utan användarintervention.

Ladda ner virusprogrammet här

McAfee

McAfee är en mångsidig antiviruslösning med omfattande skydd. Även om den kanske inte är lika snabb som vissa andra, är McAfee en mycket säker antivirus som sällan missar hot. Dess användarvänliga gränssnitt fokuserar på att göra säkerhet tillgänglig för alla, och programmet skyddar mot virus, spionprogram och annan skadlig programvara.

Ladda ner virusprogrammet här

Avast

Avast är en snabb och nästan fullständig antiviruslösning som också erbjuder en gratis version för användare med grundläggande behov. Den skyddar mot virus, spionprogram och säkerställer nätverkssäkerhet. För användare som utför bankärenden på sina datorer, kan andra antivirusprogram vara bättre, men Avast är snabb och effektiv med nästan komplett skydd.

Ladda ner virusprogrammet här

Norton

Norton är en av de mest kända varumärkena inom internetsäkerhet. Det erbjuder omfattande skydd mot virus, identitetsstöld och sociala medier-relaterade faror. Norton använder tysta, automatiska uppdateringar för att hålla dig skyddad mot nya hot.

Ladda ner virusprogrammet här

Kaspersky Antivirus

Kaspersky Antivirus 2015 erbjuder förbättrat skydd mot virus och spyware. Det är en stark antiviruslösning, även om den inte rankas bland topp tre i vårt Antivirus-test 2015. Kaspersky passar bäst för hemmabrukare och erbjuder en balans mellan automatisering och användarinvolvering.

Ladda ner virusprogrammet här

Hur fungerar ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram är en typ av programvara som utvecklats för att skydda din dator och dina digitala enheter från skadlig programvara, såsom virus, maskar, trojaner, spionprogram, adware och andra former av skadlig kod. Ett antivirusprogram fungerar genom att upptäcka, blockera och ta bort skadlig programvara från din dator.

Skanning av filer och program

Antivirusprogrammet övervakar aktivt filer och program som körs på din dator. Det skannar dessa filer och program efter kända signaturer eller mönster av skadlig kod som matchar databasen med virusdefinitioner som programmet har.

Heuristisk analys

Utöver att använda kända virusdefinitioner kan antivirusprogram också använda heuristisk analys. Det innebär att programmet letar efter beteendemönster som tyder på skadlig aktivitet. Om det upptäcker något som verkar misstänkt, kan det vidta åtgärder även om det inte har en exakt match med en känd virusdefinition.

Karantän och borttagning

Om antivirusprogrammet upptäcker en misstänkt fil eller ett program, kan det placera det i karantän för att förhindra att det orsakar skada. Användaren kan sedan granska objektet i karantän och välja att ta bort det om det visar sig vara skadligt.

Automatiska uppdateringar

Antivirusprogram behöver uppdateras regelbundet för att känna igen de senaste hoten. Programvaran uppdaterar sina virusdefinitioner och andra komponenter för att hålla sig aktuell med de senaste skadliga koderna som cirkulerar på nätet.

Realtidsövervakning

De flesta moderna antivirusprogram erbjuder realtidsövervakning. Det innebär att programmet kontinuerligt övervakar din dators aktivitet och filer medan du använder den. Om det upptäcker ett hot försöker det blockera eller ta bort det omedelbart.

Brandvägg och andra skyddsfunktioner

Många program erbjuder också andra skyddsfunktioner, som en brandvägg, webbfiltrering, e-postskydd och föräldrakontroll. Dessa extra funktioner syftar till att öka din dators säkerhet mot olika hot online.

Rapporter och varningar

Om systemet upptäcker ett hot, genererar det oftast en varning för användaren. Det kan också generera rapporter om skanningar och eventuell skadlig aktivitet.