Föräldrakontroll för alla!

Den nya funktionen kallas Skärmtid och visar dig hur mycket tid du lägger på din iPhone och iPad. Här kan du även tidsstyra samt begränsa somliga aktiviteter likt föräldrakontroller.

skärmtid+föräldrakontroll

Så här skriver Apple själva om deras nya funktion för föräldrakontroll. Skärmtid är en ny funktion i iOS 12 som visar hur mycket tid du och dina barn lägger på appar, webbplatser och annat. På så sätt kan du fatta mer välgrundade beslut om hur du använder dina enheter och eventuellt ställa in begränsningar.

Se Skärmtid rapporter, ställ in begränsningar och föräldrakontroll

Digital förälder och skärmtid

Kolla gärna även in tidigare posten om skärmtid och utmaningar som nutidens ”digitala föräldrar” ställs mot. 

Olika funktioner och inställningar för Skärmtid

Nedan följer kortfattad beskrivning på några inställningar tillgängliga i funktionen Skärmtid. 

”Skärmfri tid” är för vilostunder, enligt Apple. När du schemalägger Skärmfri tid i Inställningar är det endast telefonsamtal och godkända appar som blir tillgängliga.

Perfekt att ställa in och slå på inför barnens läggdags och så har du smidig föräldrakontroll. 

Inställningen Appbegränsningar gör precis som det låter och begränsar användning av somliga appar under specificerad tidsperiod.

Exempelvis kan du begränsa spel och sociala nätverk på arbetstid osv.

Sedan har vi inställning Alltid tillåtna appar som överskrider inställningar för exempelvis skärmfri tid.

Appar som du alltid vill ha tillgängliga oavsett inställning, appar som telefon, meddelanden, och kartor.

Sist har vi integritet och innehållsbaserade begränsningar. Du kan styra vilket innehåll ska få visas på enheten och blockera andra så som nerladdningar, köp inuti appar, och olämpligt innehåll. 

Återigen här perfekt exempel på smidig föräldrakontroll för olämpligt innehåll. Funktionen Skärmtid borde ha tagits fram redan när andra generationens smartphones började säljas. 

Läs vidare om du vill veta hur du slår på Skärmtid, visar rapporter och ställer in begränsningar, eller hanterar ditt barns enhet.

Egna tankar kring skärmtid

Skärmtid är en väldigt aktuell diskussion där somliga menar att
ökad skärmtid kan orsaka stress och andra trötthetssymptom och att fler unga drabbas.

Jag kan endast tala för mig själv och mina självstudier när jag hävdar att all överexponering och missbruk är skadlig för folkhälsan.

Även vatten och syre kan vara direkt skadliga i allt för stor mängd. Med sagt, så vill jag även påpeka allvaret i diskussionen och att all missbruk är allvarlig sjukdom och borde hanteras och behandlas. 

Vidare läsning.