Skärmupplösning är ett enkelt sagt mått på hur många pixlar en bildskärm visar.

Upplösningen anges i antal punkter över bildskärmen horisontellt respektive vertikalt. Med den tekniska utvecklingen har upplösningen på bildskärmarna ökat allt mer och redan under 2011 var den vanligaste upplösningen för producerade bildskärmar 1920×1080 s.k. HDTV.

UHDTV

4K UHDTV


Vad är 4K upplösning? Internationella telekommunikations förbundet kallar det för Ultra High-Definition (UHDTV) eller på svenska Extremt Hög-Skärmupplösning och omfattar alla enheter som kan visa bild med minst 8 miljoner aktiva pixlar och med lägsta upplösningen 3,840 x 2,160 px. Även fast det än inte är fastställd bildstandard så har många utvecklare redan valt att använda just denna resolution i sina enheter.

Har du fortfarande svårt att förstå vad denna nya bildformat innebär så kan jag säga att det t.o.m. är bättre än 3D, minst sagt fotorealistiskt vill jag kalla det.
4K är den nya bildformatet som visar ungefär fyra gånger så mycket innehåll som traditionell 1080p HD.

4K TV eller UHDTV är fortfarande något dyra men faller i pris när allt fler tillverkare börjar konkurrera om kunder. Idag finns 4K TV att köpa för allt från knappa 11000:- upp till 50000:- och bildkvaliteten varierar därmed lite.

Den nu billigaste 4K HDTV med 50″ bildskärm är Seiki SE50UY04, som kan bli din för ca. 5000SEK om du beställer en ny via AMAZON.COM.