Trög dator? Ta kontroll över Windows och få lite livskraft i datorn!

Obs: Besök också
Diskkontroll för Windows 7
Rensa datorn gratis, rensa Windows 7
Snabbare dator med gratis program för felsökning av Windows

Sitter du med en trög dator så kan det bero på att du helt enkelt har många öppna program som körs i bakgrunden helt i onödan utan att du ens använder dem. Så här tar du kontroll över datorn och räddar en seg dator.

Vid datorns start läser den in många drivrutiner och program och vissa är bra medan andra dåliga och helt oanvändbara för dig. Det är den andra gruppen vi ska undvika.

Har du undrat hur t.ex. Antivirus startas automatiskt när datorn startar? Antivirus står också i datorns ”autostartlista” och den tillhör goda program som vi vill ska starta automatiskt. Därför låter vi Antiviruset vara. Det var ett exempel på en bra program.

Sen har vi t.ex. GoogleToolbarNotifier, eller Google Update, Adobe Acrobat, GrooveMonitor Utility, Java mm. Det är alla program som här på testdatorn startas automatiskt utan att någon bett om det. Det gör att den här datorn tar längre tid att starta alla dessa program vilket betyder att datorns start tar längre dit och samtidigt blir datorn långsammare.

Du fixar det här enkelt genom Windows Defender som finns gratis tillgängligt i Windows.


Windows Vista. Tryck på ”Startknappen” i aktivitetsfältet (längst ner i vänstra hörnan) och i sökfältet skriver du Defender, och startar programmet. Klicka på Verktyg och sedan på Programutforskaren.

Har du Windows XP så trycker du ”Start” knappen i aktivitetsfältet (längs ner i vänster hörna), välj ”Alla program” och leta upp ”Windows Defender”. Klicka på Verktyg och sedan på Programutforskaren. Saknar du programmet kan du gratis ladda ner den på http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/defender/default.mspx

Windows 7 saknar programutforskaren. Dock kan du använda en annan funktion om vilken du kan läsa mer om på https://www.datorsupporten.se/snabba-upp-datorn/
Den här guiden för Windows 7 fungerar även på Windows XP, Windows Vista.