Antivirus ger dig INTE tillräcklig säkerhet på internet!

På så sätt som ingen kan garantera dig total säkerhet i fysiska världen så kan ingen heller garantera dig säkerhet på internet.

Antivirus- och IT-säkerhetsföretag tjänar stora pengar på folks rädsla och ovetskap!

Inga antivirus kan hjälpa dig om du surfar på otrygga och skumma webbplatser. Men vilka webbplatser kan man lita på? Vad är bästa skyddet?




SSL

Det som håller dig säker på internet är inga antivirus utan ditt beteende, uppmärksamhet och kritiskt tänkande! Det är ditt beteende som är det bästa skyddet som du någonsin kommer få.
Tänk på vart du surfar och vilken information du lämnar ut. Surfa exempelvis gärna på säkra webbsidor som använder SSL.

SSL_SkandiaBanken - säkerhet på internet

SSL (Secure Sockets Layer) är teknik som bidrar till att skydda och krypterar uppgifter och data på nätet som överförs mellan din webbläsare och den webbserver som du besöker. Webbadresser som skyddas med SSL har https: i stället för http:. SSL kallas därför ofta ”HTTPS”.

SSL_SkandiaBanken - säkerhet på internet

Säker E-handel  För_säkrare_e-handel_använd_SSL

Kritiskt tänkande det bästa skyddet.
Tänk alltid på vilken information du lämnar ut, klicka inte på länkar med tveksamma ”allt för bra för att vara sant”-erbjudanden, och ge inte ut mer information än nödvändigt om dig själv.

Här har Konsument Europa tagit fram en väldigt bra checklista för e-handel.

Här har du ett bra exempel på varför man inte ska lita på alla dessa erbjudanden på nätet.
Sofie lurades i bluff om skor på Facebook, trodde att hon köpte skor för 15 kr. – Expressen.se

skor för 15 kr - säkerhet på internet

Att handla på internet är kul, smidigt och tidseffektivt men även riskfyllt. Innan du skriver in personnumret och dina kreditkortsuppgifter bör du vara försiktig, särskilt om det är ett företag eller en webbplats som du inte har handlat ifrån tidigare. Skaffa mer information och gör en kritiskt bedömning av företaget och webbplatsen.

Säkerhet_på_Internetpolisens webbsida kan du hitta fler tips och råd om hur du håller dig säker på internet.

 

Säkert onlinespel och säkerhet på internet

Idag finns det otroligt många kasino och onlinespel som konstant marknadsförs på teve och internet, och därför ska vi nämna vad man ska tänka på för att spela säkert.

En av sakerna som du bör tänka på när du spelar är att spelsajten kan vara utländsk även om användarspråket är svenska. Det kan innebära att spelsidan drivs av utländska bolag och saknar tillstånd för att drivas i Sverige vilket innebär att du skulle kunna bli utan dina eventuella vinster när som helst.

Så här skriver Konsumentverket på sin webbsida:

Lotteriinspektionen vill varna konsumenter från att spela på lotterisajter som saknar tillstånd. Detta då den här typen av företag står utan tillsyn från svenska myndigheter, som ska granska att dragningar sker på rätt sätt och att vinster faktiskt betalas ut.

För_säkrare_e-handel_använd_SSLHär har Konsumentverket sammanställt en riktigt bra checklista för onlinespel. Har du tänkt spela på en onlinespelsajt? Ta då gärna del av den här checklistan.