Vi går igenom några tricks som du själv enkelt kan göra för att snabba upp datorn. Det här är väldigt enkla små knep som IT-proffs använder för att hålla sina och andras datorsystem rena, trygga och för att snabba upp datorn med kontroll av Windows uppstart program.


Med tiden hinner du installera många datorprogram som ofta startas upp automatiskt med Windows utan att du ens känner till det, så första steget blir att vi tar en titt på vilka dessa program är och hur vi kan kontrollera dem.

1. Nu ska vi se vilka program körs på din dator och hur många. Börja med att högerklickaaktivitetsfältet och välj ”Starta Aktivitetshanteraren”, välj fliken ”Processer”. För att visa alla program behöver du markera ”Visa processer för alla användare” eller på engelska ”Show processes from all users”. Längst när på sidan ser du hur många program som är aktiva just då, i exemplet på bilden ser vi att det är 80 aktiva program.

snabba upp datorn

Ta kontroll och snabba upp datorn!

Bestäm själv vilka program som ska startas automatiskt, ta kontrollen!

2. Klicka ”Startknappen” i aktivitetsfältet (längst ner i vänstra hörnan) och i ”Sökfältet” eller ”Körfältet” (Run) skriver du ”msconfig”, där under fliken ”Startup” ser du lista över Windows uppstart program. Bocka nu av program som du inte känner igen eller samtliga och sen trycker du på ”OK” och startar om datorn. En tanke är att du googlar okända program från listan för mer detaljerad information om vad det är och om du kan inaktivera den utan att äventyra systemsäkerheten, men egentligen skulle du kunna inaktivera samtliga.

snabba upp datorn

3. Efter att du har startat om datorn upprepa steg 1 och se hur många aktiva program du har nu. Skillnaden i datorns prestanda kan nu vara drastisk eller bara lite bättre beroende på hur många program du har stängt av. Kontroll av Windows uppstart program är framför allt bra för datorns säkerhet.

4. Nu ska vi göra en undersökning för skadliga filer på datorn, antivirus sökning. Här kan du ladda ner gratisversion av Malwarebytes. För att du ska kunna dra mest nytta ut av den här guiden så behöver du använda samma program som det rekommenderas här, Malwarebytes i det här fallet. Behöver du antivirusprogram? Prova NOD32 gratis i 30 dagar. För någorlunda mer avancerat och grundligare borttagning av datorvirus ta en titt på hur du rensar datorvirus i felsäkert läge.

5. Navigera till ”Computer” och markera disken C: högerklicka på den och välj ”Properties”, ”Disk Cleanup” och sedan markerar du allt i listan som du vill ha rensat, kryssa i samtliga alternativ, tryck ”OK” för att starta rensningen. Starta om datorn.

Nu borde det här som vi har gjort hjälpa din dator en hel del även om det är bara toppen på isberget. Enkla saker med väldigt stor kraft bara om man använder det på rätt sätt enligt anvisningar så kan du snabba upp datorn rejält. Kom ihåg att hålla koll på Windows uppstart program så håller du datorn i form.