Skärmtid för barn

Digital förälder och skärmtid 

Jag är förälder sedan två år tillbaka och nu är begreppet skärmtid högst aktuell inom familjen. 

Därför har jag under senaste två åren genomfört självstudier för att ta reda på vad som verkar vara bäst för just mitt barn.

Som med allting annat så har barn olika preferenser även när det kommer till användning av surfplattor, mobiler, paddor, internet och dess innehåll. Det borde föräldrar självklart vara uppmärksamma på för att hålla sitt barn 

Lördagsgodis modellen för skärmtid

Främja sund skärmanvändning genom fasta rutiner för barnet. Jag insåg tidigt att om barnet introduceras till lördagsgodis så tjatar de inte om godis övriga veckodagar. Enkelt och underbart!

På samma sätt försökte jag tillämpa skärmtid för mobiler, paddor och surfplattor genom att vi endast får titta under buss, tåg eller bilfärd och strax innan läggdags för att varva ner. 

Nu kanske någon tänker att skärmtid innan sängdags är dålig ide. Det kanske det är för somliga, medan det funkar superbra för andra. Jag kan exempelvis dricka två koppar kaffe strax innan läggdags, somna fort som vanligt och sova superskönt. Å andra sidan känner jag folk som inte skulle kunna somna med en kopp  kaffe i kroppen efter kl 18 på kvällen. Vissa saker funkar helt enkelt olika i olika kroppar. Lördagsgodis modellen för skärmtid funkar i alla fall hemma hos oss.

Poängen är i alla fall inte att kopiera nånting av det jag säger utan att hämta inspiration och prova er fram. Det är också oerhört viktigt att främja barnens digitala användande eftersom vi lever i sådan tid. 

Montessoripedagogik och skärmtid

Jag gillar tanken med montessoripedagogik som går ut på att barnen ska få arbeta och verka så fritt som möjligt och inhämta kunskap när de är redo och behöver den. Lekhörnan hemma och i klassrummet ska vara inbjudande med färgglada mönstrade och tilltalande inredning och leksaker för stimulera alla sinnen. Tanken är att det ska underlätta lärandet för barnen och göra lärandet intressant och roligt. Samma sak med skärmtid, jag använder det då jag anser att barnet behöver varva ner, tillfälligt byta tankebana eller fokusera på någonting, eller när barnet specifikt ber snällt om ett specifikt program så som ofta händer. 

Styr skärmtid och kvalitet på innehållet

Onödigt att säga att barn är lättpåverkade. De ser, de gör! Älskar att imitera och det är ju bra för det är en inlärningsprocess. Därför är det oerhört viktigt att välja rätt och lämplig kvalitativ innehåll för barnen om de nu ska använda surfplatta, mobil, eller padda. Innehållets kvalitet avgör tillsammans med mängden tid om aktiviteten är bra för barnets utveckling. Som med fysisk träning och allting annat, ingen kan träna hårt en minut om dagen och förvänta sig vinna OS i sin träningsgren, och samma sak gäller om en tränar väldigt länge men fel. 

Skärmtid är i grunden positivt om det, som allting annat, används med måtta. Lagom är bäst brukar det sägas och det är oftast så sant. 

En del hävdar att barnen hälsa försämrats i takt med att mobiler och surfplattor med ständig nätuppkoppling blir en självklar del av allas vardag. Jag hävdar att all överanvändning och missbruk leder till försämrad hälsa och att det inte har att göra direkt med uppkopplade prylar utan hur dessa används och hur mycket.  

Är det bra att låta små barn använda surfplatta, internet, mobiler och paddor? Forskningen och så kallade experter ändrar sig som vinden verkar det som.

Mejla frågor

Vänligen kommentera och mejla dina frågor och funderingar till mig via kontaktformulären så ska jag försöka svara när jag kan.