Visa gömda filer och mappar/ göm filer och mappar. Det här kan vara praktiskt när man vill spara någonting privat på datorn, enkelt och praktiskt utan några extra program, allt nödvändigt finns redan i Windows.

Den grafiska gränssnittet skiljer sig lite bland olika Windows typer men den finns tillgängligt i alla Windows versioner.

OBS: Nu kan du testa och öva det här på en ”exempel mapp” för säkerhets skull så att du inte får panik i onödan när vi gömmer mappen/filen.

1. Börja med navigera till mappen eller filen som du vill gömma.

2. Högerklicka på valda mappen eller filen och välj ”Properties”. En ny ruta hoppar fram på skärmen och där i slutet av sidan ser du en box som heter ”Hidden”, den rutan behöver du markera för att din mapp/fil ska bli gömd och om denna ruta inte är markerad så blir din mapp/fil synlig. Tryck ”OK”.

OBS: Mappar försvinner inte på riktigt och flyttas inte utan blir endast gömda och kan enkelt visas igen.

3. Nu är den mappen/filen gömd och borde inte synas. Nästa steg nu blir att ställa om lite enkla inställningar så att mappen/filen blir synlig igen.

4. På tangentbordet trycker du ner knappen ”ALT” för att ta fram en meny. Menyn försvinner senare igen, vanligtvis. Om menyn syns redan så är det bara att hoppa över till nästa steg.

Knappen ”ALT” ligger på nedersta högra sidan på tangentbordet.

5. I övre menyn välj ”Tools” och sedan ”Folder Options”, du  får å fram en annan ruta där du man markera ”Show hidden fiiles and folders” eller ”Do not show hidden fiiles and folders”. Den först nämna gör att din gömd mapp/fil visas igen och den andra gömmer den igen.

Vi väljer nu att markera ”Show hidden fiiles and folders” för att se den mappen/filen som vi har tidigare gömt. navigera nu till platsen där du har sparat din mapp/fil och där är den, synlig igen och fullt användbar.

6. Tänk på att efter du har använt klart mappen/filen så behöver du återställa inställningar så att mappen blir osynlig igen. Då upprepar du steg 4 och 5 men den här gången markerar du ”Do not show hidden fiiles and folders”, så är mappen/filen gömd igen.

7. För att permanent återställa den gömda mappen/filen så att den blir alltid synlig ska du upprepa steg 2 och den här gången bockar du av rutan ”Hidden” och trycker ”OK”.

Hoppas du finner guiden användbar.