Säkerhet på internet

Datorsäkerhet!

Hög säkerhet på internet är även mycket viktig för din datorprestanda. Hög säkerhet på internet minimerar risken för att fånga virus och spionprogram på datorn och håller därför datorn trimmad och pigg. Datasäkerhet omfattar en mängd olika delar och du bör uppmärksamma dem flesta för att maximera din egen säkerhet. Med detta i åtanke har jag satt ihop en lista med användbara tips och trix för öka din säkerhet på internet. En intressant detalj är att säkerhet är viktig och oftast finns det ganska enkla tillämpbara säkerhetsmetoder men av nån orsak undviker man det.


Även små säkerhetslösningar som att ta på sig säkerhetsbältet i bilen kan betyda mycket i en nödsituation. Nu ska vi gå igenom några små enkla tips om hur du snabbt och enkelt kan öka din säkerhet på internet och behålla hög datorprestanda.

Datorsäkerhet för Nybörjare är en e-bok skriven av Tommy k Johansson, chefredaktör för Sveriges ledande IT-blogg och som skrivit för datortidningar i 20 år. Den riktar sig mot hemanvändare som vill lära sig mer om säkerhet på Internet, virusskydd, hur man undviker spionprogram och alla andra faror som finns på Internet.

Klicka här för att köpa ”Datorsäkerhet för Nybörjare”, just nu endast 50 kronor!

Brandvägg
Att aktivera och anpassa brandväggen är ett väldigt bra sätt att förhindra att oönskade program som virus använder internet från din dator. Brandvägg finns integrerad i Windows men även din router bör ha en brandvägg som du kan aktivera genom att hitta routerns IP-adress och logga in på den, du skriver alltså IP-adressen i adressfältet i din webbläsare. Allt detta och mer finns i boken
Datorsäkerhet för Nybörjare.

Lösenord
Starka lösenord är väldigt viktiga för datorsäkerheten. Använd olika lösenord till olika konton och tänk på att en stark lösenord måste vara en blandning av stora och små bokstäver men för det är ännu bättre om du kan ta med även specialtecken som tex. # % &.

Uppdatera din webbläsare
Över hälften av alla internetanvändare använder fortfarande föråldrad webbläsare. Det betyder att webbläsare inte har uppdaterats mot den senaste säkerhetshoten och är därmed mycket mer utsatta för t.ex. datorvirus. Därför är det bra idé att uppdatera din webbläsare så snart en uppdatering finns tillgänglig för att maximera ditt skydd.

Antivirus
Nya virus kommer ut på internet på timbasis och antivirus uppdateras i genomsnitt två eller tre gånger i veckan. Om du använder antivirusprogram (som du bör vara) måste du uppdatera den minst två gånger i veckan för att skydda dig från nya hot. Jag personligen använder F-Secure SE eftersom jag inte vill riskera en virusinfektion eftersom min dator används för affärer.