Med stor utbud är det inte lätt att välja rätt laptop men med lite tips blir valet någorlunda lättare. Här är några saker som du ska tänka på vid köpet.

1. RAM-minne, kallas även arbetsminne, är kritiskt viktigt för någon som vill ha snabb dator. Mer RAM-minne garanterar att datorn hanterar bättre fler program och att användaren kan jobba ostört utan att datorn fastnar och tänker för mycket.

2. Hårddiskar är idag både billiga och rymliga. Lägg inte mycket tankekraft på det eftersom du kan alltid utöka lagringsutrymme genom att köpa en liten extern hårddisk som får plats i fickan. En extern hårddisk kopplar du enkelt i datorn med USB sladd, ingen installation krävs och den är enkel att använda.

3. Stark batteri är avgörande för dig som är ute rör på dig men behöver alltid ha datorn med sig. Innan köpet kolla vad extra batteri kostar eftersom det kan vara bra att ha och de brukar ha endast två års livslängd. Datorn som klarar sig 4-6 timmar på batteri är riktigt bra idag. Laptops med 10h drifttid.

4. Tänk på hur portabel dator du behöver. Ju mindre dator så kan mindre komponenter få plats och dessa har ofta inte stor prestanda som större bärbara datorer men för den är ofta på resande fot så kan det vara smartare att välja en lättare dator.

5. Jämför skärmar och tänk på dina preferenser. Blanka skärmar är bra till foton men reflekterar mycket ljus och matta skärmar reflekterar mindre ljus och rekommenderas för användning på kontoret.

6. Ska du arbeta med bild, video, eller spela spel så är det viktigt med bra grafikkort. Tänk på att integrerade grafikkort presterar ofta sämre än en extern nVidia-kort.

7. Valet av processorn är viktigt endast om du tänker arbeta med riktigt tunga program. En datoranvändare som tänker använda sin dator på kontoret eller för liknande arbete behöver inte lägga ner tid på att jämföra processorer eftersom dess skillnad märks endast under hög belastning i krävande processer.

8. Ergonomi bör vara mycket viktigt för alla datoranvändare. Helst ska tangentbordet inte ha stor kontrast till resten av datorn, tydliga marketingar på tangenter så att man enkelt hittar. Skärmstorlek har också stor betydelse, ofta behövs inte stor skärm som man tänker från början.

9. Tänk på vilka ut/ingångar som finns tillgängliga och hur många. USB portar är alltid bra. Behöver du någon specifik port? Har din dator HDMI anslutning så att du kan koppla den till teve eller projektor och få högsta möjliga bildkvalitet, behöver du en sån? Vilka anslutningsmöjligheter har datorn?

10. Har du digitalkamera så vill du ha en dator med inbyggd kortläsare där du kan enkelt stoppa in kortet och öppna den på datorn.

När du har bestämt vilken dator du ska köpa så kan du kolla runt och jämför priser bland olika försäljare. Det kan du göra enkelt på AMAZON.SE

Här är några fina hemsidor med riktigt bra erbjudande som du kan ta en titt på.