iPad är årets IT-pryl i Sverige , eller åtminstone bland största nyheter i teknik- prylvärlden. En annan viktig IT-pryl som det snackas mindre om är WePad.

Hur bra iPad eller WePad egentligen är beror helt enkelt på användarens behov och användarvanor, och vi ska idag gå igenom några viktiga skillnader. 

iPad är tack vare stark marknadsföring redan mycket känd och förväntat i Europa, men Tyskland har valt att gå sin egen väg och ger oss Neofonie WePad.

De flesta laptops liknar varandra till en del och framförallt utseendemässigt, samma sak gäller i det här fallet men det är under ytan man hittar viktiga skillnader.

Tabletdatorer blir allt populärare och kommer snart ta marknaden med storm, HP utecklar ”HP Slate” som också kommer snart ut. Det här nya tekniken är fortfarande i mycket tidig utvecklingsstadiet men definitivt nånting vi borde se fram emot. Nu utvecklas det inte bara prestandamässigt längre utan utvecklare koncentrerar sig allt mer på användarvänligheten.

WePad använder Android som är Googles nya operativsystem för mobila plattformer. Sanningen är att WePad har större multi-touch skärm och snabbare processor än iPad.

Man kan enkelt säga också att WePad är mer användarvänlig då den har stöd för många minneskort med sin 3-i-1-kortläsare så att man enkelt kan flytta runt musik, bilder, video och allt möjligt, och så har den USB ingångar som iPad saknar. Ja, konstigt nog så saknar iPad USB portar så du kommer inte kunna använda ditt USB-minne eller liknande produkter som kräver USB.

En annan begränsning för iPad är att den inte stödjer Flash, så att Flash baserade webbsidor kommer inte existera för dig men Flash används även i mer vanliga webbsidor som i vissa sammanhang på Facebook, då menar jag framför allt spel på Facebook men även många andra sajter använder Flash. Den här Flash funktionen stödjer däremot WePad för fullt.

WePad har 11,6” skärm vilket är 1,9” mer än vad Ipad erbjuder. Men större betyder inte direkt bättre, eller? WePad har högre upplösning, 1366 x 768 pixlar, på sina skärmar vilket ger 16:9 bild som är standard för widescreenformat och iPad erbjuder 1024 x 768pix. Gillar du film har du nu redan bestämt dig.

WePad har även något snabbare processor, men iPad väger något mindre, rättare sagt 150gram mindre än WePad.

Nu kommer vi till en detalj som var avgörande i mitt fall och det är att iPad inte kan köra flera program samtidigt som man brukar göra på en dator. Alltså vill du surfa på nätet kan du endast göra det och inte surfa och växla mellan internet och videospelaren eller något annat program. WePad stödjer multitasking, användning av flera program samtidigt.