Vad är internetsäkerhet? Bara senaste veckan har Flash Player haft tre zero-day flaw attacker. Hur ska man höja sin internetsäkerhet och skydda sig från hacker attacker, malvertising och andra faror på internet?

En s.k. ”zero-day flaw” betyder ungefär ”en-noll-dagars-sårbarhet” avser ett säkerhetshål i programvaran som är okänd för utvecklaren. Detta säkerhetshål utnyttjas sedan av hackare och små jobbiga typer innan programvaruutvecklaren blir medveten och hinner åtgärda det -detta kallas alltså noll-dagars-attack. Internetsäkerhet, datorsäkerhet, Flash säkerhet

Tyvärr så drabbas Adobe Flash Player alldeles för ofta av sådana attacker och på senare tiden har det tyvärr blivit allt vanligare. För drygt 10år sen så behövde inte Adobe uppdatera Flash Player mer än en gång varannan månad och nu p.g.a. zero-day flaw attacker så tvingas Adobe lägga ut uppdateringar och patchar till Flash Player flera gånger i veckan och ändå hinner de inte stoppa attacken.

Adobe har själva meddelat att Flash Player 11.1 skulle bli den sista versionen av denna programvara för mobila enheter , och dessutom har de övergett Flash på en smart-TV. Dock så kommer företaget att fortsätta utveckla och Flash paketet till stationära datorer och fortsätta kompromissa internetsäkerhet.

Varför hackar man webbsidor? 
Oftast så finns det absolut ingen vinstdriven intresse eller tanke bakom attacken utan mest av allt vill folk bara skada och förstöra. Det var ett sådant hacker attack som Datorsupporten.se råkade ut för för drygt en vecka sen. Jag lyckades avhjälpa problemet med hjälp av support från min Webbhotell One.COM och PC Doktor i Stockholm.

En annan del attack utförs i vinstsyfte genom malvertising och då anfaller hackare välbesökta och populära webbsidor som ”dailymotion.com , theblaze.com , nydailynews.com , webmail.earthlink.net och my.juno.com”  enligt säkerhetsbolaget Malwarebytes.

Malvertising innebär att skadliga annonser läggs upp på hackad webbsida för att visas och när besökare klickar på annonslänkar som oftast hoppar irriterande fram på skärmen och tvingar sig på en, så får hackers betalt för det mellan allt från 1 till 30sek för varje enskild musklick.

Du har säkert råkat ut för det nån gång, reklam som bara hoppar fram och tvingar dig att på ett eller annat sett klicka någonting antingen för att stänga ner den eller för att komma vidare dit du skulle. Av säkerhetsskäl vill jag INTE länka till någon malvertising-utsatt webbsida, men jag kan garantera att du besöker utsatta sida om du tittar på gratis TV-serier eller gratis film på nätet. Ja, hur tror du att alla dessa s.k. gratistjänster och webbsidor som erbjuder gratis filmer och TV-serier kan finnas och sponsras? Det är ingen välgörenhet.

Tänk på att internetsäkerhet inte handlar om att hålla sig undan från alla eventuellt farliga saker utan mest av allt så handlar det om att vara medveten om vad som är farligt och hur man ska skydda sig.