Gratis malware borttagningVad är malware?
Malware kommer från engelskan malicious software, och är ett samlingsbegrepp för de datorprogram som installeras på en dator eller ett datornätverk utan användares samtycke. Det kan vara maskar, virus (s.k. polisvirus), trojaner, adware, spyware eller keyloggers.Nu ska vi lära oss ta bort malware, och vi börjar med att starta datorn i felsäkert läge!
Det finns många manualer och guider där ute på nätet och den här är väldigt enkel kortfattad steg för steg manual som riktar sig till hemanvändaren som själv vill hålla datorn ren utan att lägga ner allt för mycket tid på det. Låt oss kalla denna lilla manual för ”Gratis malware borttagning” och processen kräver som mest ca 15min aktivt arbete.

Felsäkert läge Windows 10:

 1. Klicka på start och skriv återställningsalternativ. Starta applikationen, klicka på Systemstart-fliken som ligger i menyn överst, markera ”Felsäker start” som  startalternativ och verkställ. Start om.

För övriga Windows versioner se instruktion nedan

 1. Koppla ur samtliga USB-hårddiskar/stickor ur datorn, samt mata ut CD- och DVD-skivor. Stäng av datorn nu.
 2. Nu trycker du och håller tangenten F8 nedtryckt medans du startar upp datorn. Du behöver trycka på F8 innan Windows-logotypen visas. Om Windows-logotypen visas försöker du igen genom att vänta tills Windows-inloggningsskärmen visas och stänger sedan av och försöker på nytt.
 3. På skärmen Avancerade startalternativ använder du piltangenterna och markerar felsäkert läge som vi vill använda. Tryck sedan på Retur (Enter).
 4. Logga nu in på datorn med ett användarkonto med administratörsrättigheter alt. ditt vanliga användarkonto.

Gratis malware borttagning, enkelt och snabbt!
Inne i felsäkert läge utför du ”Systemåterställning”. Då återställs datorn till en tidpunkt innan datorn drabbades av viruset och så har du lyckats ta bort malware och rensa datorn. Systemåterställning kan spara dig timmar av onödig felsökning efter en virus eller krasch.

Systemåterställning i Windows 10:

återställningsalternativ

 1. Klicka på startknappen och sök efter återställningsalternativ.
 2. Under fliken ”Återställ den här datorn” klickar du på kom igång och sedan väljer du att behålla dina filer och gå vidare. Resten av återställningsprocessen är självförklarande och automatiserad.

Systemåterställning i Windows 8:

 1. Svep från skärmens högra kant och tryck sedan på Sök.
  (Om du använder en pekdon pekar du i det övre högra hörnet på skärmen, rör sedan pekaren nedåt och klicka på Sök.)
 2. Skriv Kontrollpanelen i sökrutan och klicka fram på Kontrollpanelen.
 3. Skriv Återställning i Kontrollpanelens sökruta och klicka på Återställning.
 4. Tryck nu på Öppna Systemåterställning och följ sedan anvisningarna.

Systemåterställning i Windows 7:

 1. Öppna Systemåterställning genom att klicka på Start Bild av Start-knappen och skriv Systemåterställning i sökrutan. Klicka nu på Systemåterställning i listan med resultat. Administratörsbehörighet krävs Ange administratörslösenord eller bekräfta informationen om du blir ombedd att göra det.
 2. Välj en återställningspunkt och återställ datorn genom att följa stegen i guiden.

Bild av Systemåterställning