Datorn startar inte upp? Felsök datorn på ca. 20min. Först av allt bör du ta reda på om felet beror på system fel och då behöver du reparera Windows, eller om du har hårdvaruproblem.

Hårdvaruproblem är relativt enkelt att hitta eller utesluta. Om datorn t.ex. inte reagerar alls när du trycker på startknappen, om inga ljusdioder lyser och om du inte hör fläktarna snurra igång så är felet troligen på moderkortet, strömtillförseln eller någon lös sladd.


Om datorn startar upp i några sekunder men stängs sen snabbat av kan det t.ex. bero på fel med RAM-minnen eller en hårddisk som kraschar.

  • Felsök datorn och hårdvaruproblem

Börja med att koppla bort all ström och alla kablar från datorn och öppna datorn så att alla komponenter syns. Nu ska du ta ut samtliga datorkomponenter som inte är nödvändiga, dvs. allt förutom processorn och fläktarna för tillfället. Koppla bort även hårddiskarna, RAM-minnet och allt.

felsök datorn

Resetta BIOS. Modernare moderkort har en BIOS-reset knapp. Annars får du istället ta ut den lilla CMOS batteriet som sitter på moderkortet, bredvid grafikkortet. Låt batteriet sitta ute ca. 30sek och sen lägger du tillbaks den på plats. Batteriet kan sitta på olika platser beroende på vilken moderkort du har men den finns där.

Nu lägger du tillbaks endast en (1) RAM-sticka på sin plats. Lägg tillbaks även grafikkortet och koppla in ström till den. Koppla in hårddisken. Vid felsökning borde tangentbordet inte vara trådlöst.

Starta om och felsök datorn nu med ljudsignaler.

Nu borde du höra ljudsignaler från datorn. På moderkortstillverkarens hemsida eller i moderkortets manual finns det instruktioner om vad olika ljud-signaler indikerar.
Här finns förteckning över vad alla ljudsignaler betyder.

Du borde nu se något sort bild på skärmen om grafikkortet, skärmkabeln eller skärmen inte är skadade.

  • Om du inte hör pipljud så betyder det nog att moderkortet på datorn är skadad.
  • Om datorn startar men Windows laddas inte så ligger felet i Windows och inte i hårdvaran.

Har du ingen bild men datorn startar?
Kontrollera att grafikkortet sitter ordentligt fast på moderkortet och att strömsladden är kopplad till den. Dubbelkolla alla sladdar.

Kan du se bilden och Windows laddar men kommer inte igång?
Försök först att komma in i felsäkert läge. 

Kommer du in i felsäkert läge så kan du köra Systemåterställning och försöka åtgärda felet på det sättet. Titta på den här guiden.