Datorfelsökning kan vara komplicerat process eftersom mjuk- och maskinvara kan variera mycket och datorkonfigurationer varierar i hög grad. Felsökningen ser olika ut för mjuk- och hårdvara men här är några metoder man kan använda för att lösa problem med Windows som inte vill starta.

Du bör börja med att avgöra om problemet är hård- eller mjukvarurelaterad, dvs. om felet beror på fel i Windows eller är det fel på någon datorkomponent.

  • Reparera Windows

Om felet är i Windows så kan du välja att göra en Windows reparation. Du startar datorn från ”Windows CD-skivan” och väljer att ”installera Windows”.

OBS: Tryck inte R här! Här får du redan möjlighet att välja reparation av Windows men det är inte det vi är ute efter, vi vill ha automatiskt reparation av Windows och därför fortsätter vi vidare och väljer första rubriken ”To set up Windows now”.

Vi väljer att installera Windows nu och fortsätter vidare till rutan där vi får välja att reparera Windows automatiskt. Visas på bilden nedan.

Nu ska du här välja att du vill reparera Windows. Windows reparation påverkar inte dina personliga filer och mappar men om du väljer att installera nytt Windows så raderas allt du har på hårddisken och nyinstallation formas.

  • Systemåterställning, system recovery

Ta även en titt på systemåterställning, system recovery för Windows. System recovery återställer Windows till en tidigare version innan problemet uppstod och den här processen påverkar inte dina personliga filer på datorn.