Idag tar vi en titt på vad du kan göra för att gå säker på nätet.

När vi snackar och läser om anonymitet på internet och människor som har blivit utsatta för nätbedrägerier så tänker de flesta av oss ”det är inget för mig, jag är inte utsatt, jag har skydd och är smart internetanvändare”.

Sanningen är att informationen om allt och alla samlas in hela tiden, oavbrutet, och ofta utan att vi ens känner till det.

Det här är en typisk fråga när man tänker på datorsäkerhet. Det är att varje gång du använder ditt bankkort på internet riskerar du att någon får tag på dessa uppgifter och använda dem  i eget bruk eller sälja de vidare på hemliga webbplatser. Det här går att undvika faktiskt.

Använder du F-Secure Internet Security 2010 får du fullständigt säkerhetslösning som skyddar mot alla typer av virus, spionprogram och har även skydd mot hackers och annat skadlig programvara som försöker komma åt dina känsliga uppgifter.

Ett annat typ av informationsinsamlare är Google. De använder teknik för att spåra ord som användare söker på nätet, eller vilka sidor man besöker, och det är kanske inte farligt i sig men definitivt bra att känna till. Google samlar in det här informationen för att kunna ge oss bättre personligt riktade tjänster och reklam.

Det här informationsinsamling från Google kan du förhindra genom att du använder F-Secure Internet Security 2010 eller en gratis variant är webbläsare Firefox, och sen för att vara skyddad behöver du installera Google Sharing tillägget.

Ytterligare varianter finns för den som behöver vara väldigt säker, men ingen vanlig användare behöver kryptera sina e-mail, sms, och telefonsamtal. Det här som vi har gått igenom idag skyddar mot det mesta.