ger dig: pc service och tips, snabba upp windows, rensa datorvirus & mer...

Snabba upp datorn

Vi går igenom några tricks som du själv enkelt kan göra för att snabba upp datorn. Det här är väldigt enkla små knep som IT-proffs använder för att hålla sina och andras datorsystem rena, trygga och för att snabba upp datorn med kontroll av Windows uppstart program.


Med tiden hinner du installera många datorprogram som ofta startas upp automatiskt med Windows utan att du ens känner till det, så första steget blir att vi tar en titt på vilka dessa program är och hur vi kan kontrollera dem.

1. Nu ska vi se vilka program körs på din dator och hur många. Börja med att högerklickaaktivitetsfältet och välj ”Starta Aktivitetshanteraren”, välj fliken ”Processer”. För att visa alla program behöver du markera ”Visa processer för alla användare” eller på engelska ”Show processes from all users”. Längst när på sidan ser du hur många program som är aktiva just då, i exemplet på bilden ser vi att det är 80 aktiva program.

snabba upp datorn

Ta kontroll och snabba upp datorn!

Bestäm själv vilka program som ska startas automatiskt, ta kontrollen!

2. Klicka ”Startknappen” i aktivitetsfältet (längst ner i vänstra hörnan) och i ”Sökfältet” eller ”Körfältet” (Run) skriver du ”msconfig”, där under fliken ”Startup” ser du lista över Windows uppstart program. Bocka nu av program som du inte känner igen eller samtliga och sen trycker du på ”OK” och startar om datorn. En tanke är att du googlar okända program från listan för mer detaljerad information om vad det är och om du kan inaktivera den utan att äventyra systemsäkerheten, men egentligen skulle du kunna inaktivera samtliga.

snabba upp datorn

3. Efter att du har startat om datorn upprepa steg 1 och se hur många aktiva program du har nu. Skillnaden i datorns prestanda kan nu vara drastisk eller bara lite bättre beroende på hur många program du har stängt av. Kontroll av Windows uppstart program är framför allt bra för datorns säkerhet.

4. Nu ska vi göra en undersökning för skadliga filer på datorn, antivirus sökning. Här kan du ladda ner gratisversion av Malwarebytes. För att du ska kunna dra mest nytta ut av den här guiden så behöver du använda samma program som det rekommenderas här, Malwarebytes i det här fallet. Behöver du antivirusprogram? Prova NOD32 gratis i 30 dagar. För någorlunda mer avancerat och grundligare borttagning av datorvirus ta en titt på hur du rensar datorvirus i felsäkert läge.

5. Navigera till ”Computer” och markera disken C: högerklicka på den och välj ”Properties”, ”Disk Cleanup” och sedan markerar du allt i listan som du vill ha rensat, kryssa i samtliga alternativ, tryck ”OK” för att starta rensningen. Starta om datorn.

Nu borde det här som vi har gjort hjälpa din dator en hel del även om det är bara toppen på isberget. Enkla saker med väldigt stor kraft bara om man använder det på rätt sätt enligt anvisningar så kan du snabba upp datorn rejält. Kom ihåg att hålla koll på Windows uppstart program så håller du datorn i form.


5 Kommentarer

 1. 24 november, 2010    

  funkar så där bra

 2. hugo's Gravatar hugo
  26 mars, 2011    

  Hoppas inte detta är avsett för oerfarna användare….
  Med ”hjälp” av såna här tips lär de förstöra sina Os.

  Inga stjärnor i kanten här inte

 3. 30 mars, 2011    

  Absolut, att hindra program från att starta automatiskt gör en hel del för hastigheten. Det finns en del verktyg för att se vilka program som tar längst tid på sig. Soluto är ett av dem som jag tycker är både användarvänligt och effektivt.

 4. admin's Gravatar admin
  24 april, 2011    

  Svar till Hugo:
  Informationen är menad till den som kan tyda den. Talar du inte franska då tar du väl inte och läser en bok skriven på franska, men det gör inte den till en dålig bok. Till den något mer oerfarna datoranvändaren finns enklare guide på http://www.datorsupporten.se/trog-dator-ta-kontroll-och-fa-snabbare-dator/

  Hur som helst, tack för din kommentar och tack för att du läser! Jag kommer använda din kritik till att göra webbsidan med lättillgänglig även till mindre vana datoranvändare.

 5. 9 augusti, 2011    

  A bit suprsried it seems to simple and yet useful.

No Pings Yet

 1. Trög dator? Ta kontroll och få snabbare dator! | datorsupporten.se on 26 februari, 2011 at 15:46
 2. Defragmentera datorn | datorsupporten.se on 3 juli, 2011 at 19:23
 3. Snabbare dator, Aktivitetshanteraren har inaktiverats on 4 januari, 2012 at 21:50
 4. Snabbare uppstart windows 7 on 16 februari, 2012 at 07:05
 5. Rensa datorn från virus i felsäkert läge! on 15 oktober, 2012 at 17:28

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ 5 = tolv

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>