ger dig: pc service och tips, snabba upp windows, rensa datorvirus & mer...

Visa gömda filer och mappar/ göm filer och mappar

Visa gömda filer och mappar/ göm filer och mappar. Det här kan vara praktiskt när man vill spara någonting privat på datorn, enkelt och praktiskt utan några extra program, allt nödvändigt finns redan i Windows.

Den grafiska gränssnittet skiljer sig lite bland olika Windows typer men den finns tillgängligt i alla Windows versioner.

OBS: Nu kan du testa och öva det här på en ”exempel mapp” för säkerhets skull så att du inte får panik i onödan när vi gömmer mappen/filen.

1. Börja med navigera till mappen eller filen som du vill gömma.

2. Högerklicka på valda mappen eller filen och välj ”Properties”. En ny ruta hoppar fram på skärmen och där i slutet av sidan ser du en box som heter ”Hidden”, den rutan behöver du markera för att din mapp/fil ska bli gömd och om denna ruta inte är markerad så blir din mapp/fil synlig. Tryck ”OK”.

OBS: Mappar försvinner inte på riktigt och flyttas inte utan blir endast gömda och kan enkelt visas igen.

3. Nu är den mappen/filen gömd och borde inte synas. Nästa steg nu blir att ställa om lite enkla inställningar så att mappen/filen blir synlig igen.

4. På tangentbordet trycker du ner knappen ”ALT” för att ta fram en meny. Menyn försvinner senare igen, vanligtvis. Om menyn syns redan så är det bara att hoppa över till nästa steg.

Knappen ”ALT” ligger på nedersta högra sidan på tangentbordet.

5. I övre menyn välj ”Tools” och sedan ”Folder Options”, du  får å fram en annan ruta där du man markera ”Show hidden fiiles and folders” eller ”Do not show hidden fiiles and folders”. Den först nämna gör att din gömd mapp/fil visas igen och den andra gömmer den igen.

Vi väljer nu att markera ”Show hidden fiiles and folders” för att se den mappen/filen som vi har tidigare gömt. navigera nu till platsen där du har sparat din mapp/fil och där är den, synlig igen och fullt användbar.

6. Tänk på att efter du har använt klart mappen/filen så behöver du återställa inställningar så att mappen blir osynlig igen. Då upprepar du steg 4 och 5 men den här gången markerar du ”Do not show hidden fiiles and folders”, så är mappen/filen gömd igen.

7. För att permanent återställa den gömda mappen/filen så att den blir alltid synlig ska du upprepa steg 2 och den här gången bockar du av rutan ”Hidden” och trycker ”OK”.

Hoppas du finner guiden användbar.

5 Kommentarer

 1. Jaden's Gravatar Jaden
  15 maj, 2011    

  Även gömda filer går att söka med hjälp av datorns sökfunktion (under START knappen)

 2. Rebecca's Gravatar Rebecca
  3 september, 2012    

  Hej!

  Jag har försökt själv det här med ”visa dolda filer” men det visar inget mer. Jag har en hårddisk på 265GB (som är helt full) men när jag går in på den och markerar alla filer så är det bara 10MB!

  Vad är felet egentligen?? Är det något virus?

  Tacksam för svar!

 3. admin's Gravatar admin
  10 september, 2012    

  Hej Rebecca,
  Det kan vara virus du har råkat ut för. Om det inte är hårddisk där du har Windows så kan du väl formatera hårddisken och se om det hjälper. Öppna utforskaren, högerklicka på hårddisken, välj Formatera och följ vidare instruktioner.

 4. Kajsa's Gravatar Kajsa
  9 oktober, 2012    

  Jag kan inte bocka ur ”hidden” då den är ”låst”, hur ska jag göra istället? :s

 5. admin's Gravatar admin
  9 oktober, 2012    

  Hej Kajsa, det låter som att du saknar rättigheter och kan därför inte göra denna typ av ändring. Har du vanlig användarkonto eller Administratör-konto?
  Är du redan admin och kan fortfarande inte bocka i den så har någon användare/program/virus ändrat nåt datorns register. Det är ganska avancerat att ändra i registret och eftersom det finns stor risk för misstag som kan orsaka mer skada än nytta så rekommenderar jag bara att du kontaktar en datorsupport firma som hjälper dig. Det borde gå att fixa över fjärrsupport utan problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ 9 = fjorton

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>