ger dig: pc service och tips, snabba upp windows, rensa datorvirus & mer...

Inget ljud i datorn?

Inget ljud i datorn kan bero på många saker och här går vi igenom hur du kan lösa alla problemet.

——————————————————————————————–


Microsoft erbjuder kostnadsfri program för felsökning av Windows, programmet kallas Microsoft Fix it och mer om den kan du läsa här. Besök sidan gärna och pröva programmet, den hjälper dig analysera datorproblemet och fixar det antingen automatiskt eller så får du förslag på hur du kan åtgärda problemet.
Om du inte vill testa Fix it så kan du fortsätta vidare med guiden och fixa problemet manuellt.

——————————————————————————————–

Om du inte har gjort några ändringar i datorn, inte installerat om Windows, inte har bytt hårdvara INNAN ljudet har slutat fungera så borde du först undersöka om alla kablar sitter i som de borde, tänk på att vanligtvis så används den gröna kontakten i datorn för att koppla in högtalare.

OBS: Om du kan höra ljud genom hörlurar forsätt nu vidare till steg nr. 4.

Steg 1.

För att kolla drivrutiner högerklickar du på ”Dator” eller på engelska ”Computer” välj ”Hantera”  och sen öppnar du ”Enhetshanteraren”. Där ser du listan över alla komponenter i din dator. Om du i listan inte ser fliken ”Ljud” så vet du nu att det saknas drivrutiner för ljudkortet.

filmen nedan ser du hur du navigerar till ”Computer Managment” och exempel på hur det ser ut när användaren har installerat drivrutiner för ljudenheter och också hur du kan uppdatera drivrutiner på datorn.

 

Nu behöver du ta reda på vilken datormodell du har för att kunna ladda ned rätt drivruiner.

Steg 2.

Datormodellen kan hittas på själva datorn. På laptops brukar beteckningen finnas på en lapp på datorns undersida och på stationära datorer så finns det vanligen en lapp på sidan eller ovanpå datorn. Bilden nedan är exempel på det.

OBS: Om du inte hittar lappen som betecknar datormodellen så gå vidare med steg 2 annars hoppa över till steg 3.

För Windows 7, Vista användare: Tryck på Startknappen i aktivitetsfältet. I sökfältet skriver du dxdiag och slår Retur (Enter, OK). Programmet startas nu snart. Systemmodel betecknar din datormodell.

För Windows XP användare: Klicka start och i ”Run” ,körfältet, skriver du ”dxdiag”, tryck ”ok eller Retur”, låt programmet göra klart sökningen. Datormodellen där är betecknad som ”Systemmodel”.

 

Steg 3.

Automatiskt uppdatering av drivrutiner:

Manuell uppdatering av drivrutiner: Efter att du har klurat ut vilken datormodell du har så besöker du datortillverkarens webbsida och laddar ner senaste drivrutiner som passar för just din dator. Här nedan följer en länk-lista till några populära datortillverkare.

HP drivers

Asus drivers

Acer drivers

Dell drivers

Fujitsu Siemens drivers

Toshiba drivers

Lenovo drivers

Samsung drivers

Gå till tillverkarens hemsida där du har drivrutiner för just din datormodell. Välj operativsystem som passar dig, ladda ner och installera drivrutiner för ljudkortet.

OBS: Starta om datorn efter installationen.


Steg 4.

Bestäm uppspelningsenhet! Om du har ljud via hörlurar men inte i högtalarna betyder att felet inte ligger i programvaran, och att drivrutiner stämmer. Har du undersökt att alla kablar sitter i som de ska så kan du fortsätta.

Högerklicka där på ljudikonen och välj ”Playback Devices eller på svenska Uppspelningsenheter”. Testa där att aktivera några olika ”Uppspelningsenheter” genom att högerklicka på en av dessa och välj ”Ange som standard enhet för kommunikation”och se om det hjälper.

OBS: Tänk på att varje gång du aktiverar ett annat ”Uppspelningsenhet” så behöver du starta om mediaspelaren/spelet/låten/filmen innan ändringar börjar gälla, alltså om du spelar musik samtidigt som du ändrar där kommer inget förändras tills du stänger ner media spelaren och startar den igen.

 

Steg 5.

Om inget av det här fungerar forsätter du vidare med installation av ”soundcodec”.

Börja med att besöka http://www.videolan.org/vlc/ ladda ner och installera VLC player.

Efter att du har installerat VLC kan det hända att alla dina ljud och videofiler öppnas nu med VLC och om du vill ändra det besök den här guiden.

Om installation av VLC inte hjälpte så kan du gå till http://www.free-codecs.com/Audio_Codecs.htm och manuellt ladda ner ett ”soundcodec” som passar dig eller en ”Codec Pack” som innehåller flera codecs både för ljud och video.


44 Kommentarer

 1. 21 juni, 2011    
 2. Fidde's Gravatar Fidde
  8 juli, 2011    

  Efter att jag kopplade in tvn till datorn via hdmi uttag så har mitt ljud börjat krångla. Får bara video/musik ljud men när jag startar något spel och de pratar där i hör jag inget alls, varken musik eller något annat. Inte heller om man ska skjuta som i t.ex Homefront/CoD. Någon ide på vad som kan vara fel?

 3. admin's Gravatar admin
  10 juli, 2011    

  Pröva att högerklicka på högtalarikonen i Windows aktivitetsfält (där Startknappen sitter men längst ut till vänster) välj Uppspelningsenheter och markera en enhet du vill spela upp på. Du kan även högerklicka där och välj Testa, och aktivera. Eller så kan det bero på inställningar inne i spelet så kolla ljudinställningar där också. Hör gärna av dig och berätta hur det funkade för dig, och tack för att du läser!

 4. 9 augusti, 2011    

  This atrlcie is a home run, pure and simple!

 5. Karin's Gravatar Karin
  13 november, 2011    

  Hej har precis om installerat min hårdisk och får nu inget ljud?
  Hade ljud innan och det funkar när man lyssnar på musik via mobil ej via dator.. det kommer inte upp att det skulle vara nåt fel heller när man felsöker.. Har testat med drivrutiner osv..men utan reslutat..

  / Karin

 6. admin's Gravatar admin
  13 november, 2011    

  Hej Karin, tack för din fråga =)
  Eftersom problemet uppkom först och direkt efter ominstallationen av Windows så beror felet oftast på i avsaknade drivrutiner eller dåliga inställningar. Har du provat att felsöka med Microsoft Fix it?

  Steg 1: Om du spelar en låt men inte hör någonting så borde du kolla om alla sladdar verkligen sitter på rätt plats och röra om dem lite.

  Steg 2: Om du spelar en låt men får direkt felmeddelande så kan det bero på dåliga drivrutiner för ljudkortet.

  Se till att installera drivrutiner och sen går vi vidare. Kan du se ljudikonen (mini-högtalaren) i skärmens vänstra hörna? Om du högerklickar på den och väljer Uppspelningsenheter får du fram en lista på spelbara enheter. (Steg 4 i guiden högre upp på sidan). Spela upp någonting nu och kolla på Uppspelningsenheter vilken enhet som är aktiv och markera den genom att ange den som standardenhet.

  Hoppas det hjälper =)

  Mvh
  Nemanja R.

 7. Sebastian's Gravatar Sebastian
  15 november, 2011    

  Hade problem med ljud på min dator efter att jag installerade ett nytt grafikkort samt nytt nätagg. Jag lade ned Microsoft Fix It och den löste problemet direkt!! Kan varmt rekommendera programmet!:=)

 8. Liv's Gravatar Liv
  3 december, 2011    

  Jag råkade avinstallera det program som gör så jag har ljud på datorn. försökte avbryta men det gick inte.. kommer inte ihåg vad programmet heter heller. Hur får jag ljudet tillbaka? har testat nästan allt snart och jag håller på att bli galen.. :)

 9. robin's Gravatar robin
  9 december, 2011    

  hej
  efter att ja hade satt i det trådlösa nätverket så slutade allt ljud i datan att fungera det står att man måste ha en uppspelningsenheter nån aning om hur man gör detta?

 10. joakim's Gravatar joakim
  21 december, 2011    

  Hej
  Jag installerade ett online spel allt funkar men inget ljud:(
  Så jag prövade ett annat spel som jag hade installerat på datan och ljudet fungerade uran problem hur kommer det ta sig ?

 11. admin's Gravatar admin
  22 december, 2011    

  Hej Joakim,
  Anledningen till att ljudet inte funkar i endast en av dina spel men funkar I andra kan bara bero på spelets enskilda inställningar. Det kan hända om du t.ex. har ställt in ljudsystem 5.1 i spelet men dina högtalare klarar endast av Stereo eller Mono och Inte 5.1, så kolla inställningar igen.

 12. admin's Gravatar admin
  22 december, 2011    

  Hej,
  Du kan återställa datorn till en tidpunkt innan du avinstallerade denna program, läs mer om det på http://www.datorsupporten.se/windows-system-restore/

 13. admin's Gravatar admin
  22 december, 2011    

  Hej Robin,
  Det är steg 4 i guiden. I guiden kallas dock uppspelningsenhet istället Playback Devices men det är samma sak, bara på engelska.

 14. Joakim's Gravatar Joakim
  8 april, 2012    

  Hej !

  jag har köpt en ny bärbar dator (hp) sen har jag köpt nya högtalare men får dom inte att funka :( tips på vad jag ska göra ? högtalarna är Logitech Z623.

 15. hannah's Gravatar hannah
  8 april, 2012    

  Hej!
  Mitt ljud har försvunnit, men endast om jag tittar via VCL. kollar jag i
  windows movie maker så funkar ljudet, men väldigt väldigt lågt. jag har ominstallerat VLC flera gånger och även försökt att återställa datorn till en viss tidpunkt men inget funkar. Jag tror att jag råkade ta bort ljudprogrammet, tror det hette något med Dolby 5.5 eller nått. jag har en Acer Aspire 5750. det känns som jag testat allt. windows fix it kan man juh inte ladda ner längre =(
  Hjälp mig =)

 16. admin's Gravatar admin
  12 april, 2012    

  Hej Hannah,
  Du kan ladda ner drivrutiner från Acer.com

 17. admin's Gravatar admin
  12 april, 2012    

  Hej Joakim,
  Kolla steg 4 i guiden här. Fungerar högtalare i datorn men inte externa högtalare betyder det att du bara behöver ändra uppspelningsenhet enligt beskrivningen i steg 4.

 18. Marie's Gravatar Marie
  9 juni, 2012    

  Hejsan!
  Sitter med min kusins dator som inte vill spela upp ljud från t.ex. spotify. jag har kollat alla inställningar och datorn sänder ut ljud men inte det som spelas upp varken i spotify eller mediaplayer.
  Vad kan det bero på?

 19. admin's Gravatar admin
  10 juni, 2012    

  Skulle gissa på dålig ljud-codec. Prova med att ladda ned och installera en codec pack från http://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Codec_Pack.htmOm det inte hjälper är du välkommen att höra av dig till vår samarbetspartner PC Doktor på info@pcdr.se Alla råd och tips över mejl och telefon är gratis.

 20. Erica's Gravatar Erica
  30 juli, 2012    

  Skulle kolla film och kopplade in HDMI kabel och ändrade då i uppspelningsenheter för att få ljudet via HDMI. Innan jag hade gjort det hade jag tre alternativ där, nu finns det bara två. Mitt problem nu är att när jag kopplar in högtalare i datorn så kommer det inget ljud, men tar jag ur sladden så kommer ljudet ur datorn. Kan jag ha tagit bort någon enhet? Hur får jag tillbaka den då?

 21. admin's Gravatar admin
  31 juli, 2012    

  Hej Erica,
  Du har kanske råkat inaktivera någon uppspelningsenhet. Gå in dit igen, högerklicka och välj Visa inaktiverade/frånkopplade enheter. Sedan kan du aktivera den enheten som du behöver. Hoppas det hjälper annars kan du höra av dig till info@pcdr.se så får du gratis e-post support.

 22. Caroline Thern's Gravatar Caroline Thern
  7 augusti, 2012    

  Hej!
  Laptopen har ljud de första ca 3-5 minutrarna efter påslagning, sen försvinner ljudet – sätter jag i hörlurar funkar det dock bra. Igår tog jag ur hörlurarna kort, efter att ha lyssnat en stund, och då fanns ljudet i högtalarna åter, för att kort därefter endast gå ut i hörlurarna igen. Vad göra? Kan mycket lite om datorer så en riktig dummie-förklaring, tack. :)

 23. admin's Gravatar admin
  7 augusti, 2012    

  Hej Caroline, tack för din fråga.

  1.Börja så här. Läs och gör steg2 i den här guiden.
  2. Nu kan du starta om datorn och sen tar du återigen titt på Steg4 i guiden ”Inget ljud i datorn?”.
  Det här borde förhindra att uppspelningenhet ändras själv. Hör gärna av dig om hur det gick. Lycka till.

 24. Caroline's Gravatar Caroline
  10 augusti, 2012    

  Lyckas inte få ljudet att stanna i högtalarna. Har försökt enligt ovan beskrivning… Att välja en viss uppspelningsenhet som standard går inte att göra. Datorn säger att högtalarna fungerar utmärkt.

 25. admin's Gravatar admin
  10 augusti, 2012    

  Konstigt, det måste finnas ett tredjepartsprogram som påverkar dina ljudinställningar. Tyvärr kan jag inte veta vilken program det är utan en systemanalys. Rekommenderar att du kontaktar PC Doktor i Stockholm så får du hjälp på plats eller genom fjärrsupport, eller fler kostnadsfria e-posttips.

 26. Amanda's Gravatar Amanda
  15 september, 2012    

  Råkade avinstallera datorns ljud vid kontrollpanelen/maskinvara och ljud/hantera ljudenheter då jag skulle få ljud via hdmi kabeln, nu fungerar varken ljudet på datorn eller på hdmi kabeln (fick det aldrig och fungera alltså) vad ska jag göra??

 27. Amanda's Gravatar Amanda
  15 september, 2012    

  inaktivera* menade jag och nu finns alltså inte ikonen datorns ljud något mera

 28. admin's Gravatar admin
  27 september, 2012    

  Hej Amanda, tack för din fråga.
  Börja med att kolla om du har drivrutiner installerade? (Steg 1 i guiden)
  Har du drivrutiner men råkat inaktivera ljudenheten så kan du hoppa till steg 4 i guiden. Där högerklickar du på tom yta i fönstret för ”Uppspelningsenheter” och väljer ”Visa inaktiverade enheter”. Lycka till.

 29. Marcus's Gravatar Marcus
  2 oktober, 2012    

  Hej jag har försökt att återställa min dator men jag hittar bara att jag kan återställa den till en viss tidpunkt hur gör jag?

 30. admin's Gravatar admin
  9 oktober, 2012    

  Hej Marcus, tack för din fråga.
  När du öppnar fönster för Systemåterställning och ser endast en återställningspunkt så kan du markera alternativen ”Visa fler återställningspunkter” så ser du alla tillgängliga.

  Behöver du ytterliggare hjälp så har du en sida som förklarar närmare hur du gör vid Systemåterställning. Lycka till.

 31. Lea's Gravatar Lea
  31 oktober, 2012    

  Jag är en 15-årig tjej som brukar vara inne på youtube. Men flera gånger när jag har varit inne ett tag har ljudet stängt av sig. oavset vad jag försöker spela, video på youtube, spotify eller filsom finns på datorn kommer det inget ljud. Har försökt lyssna i hörlurar och högtalare och ingenting funkar. Jag har kollat alla typer av ljudinställningar och allt verkar normalt och när jag felsöker säger den att det inte finns något problem. Dessutom, om jag startar om datorn så finns ljudet där igen men bara ett tag tills det stänger av sig. Vad ska jag göra? Jag kan väll inte bara starta´om datorn stup i kvarten eller? Snälla hjälp!

 32. Aydin's Gravatar Aydin
  9 november, 2012    

  När jag trycker på ljud ikonen på högra hörnet så får jag upp 2 saker en som heter högtalare/Hörlurar och det andra heter Kommunikationshörlurar.
  Allt som är på Kommunikationshörlurar funkar medans inget på det andra låter. Jag har försökt att ha Kommunikations hörlurar som standard men den vägrar ändra och när jag trycker på testa på Högtalare/Hörlurar så står det Ljudet kunde inte spelas up

  Tack på förhand

 33. sm's Gravatar sm
  10 november, 2012    

  En fråga: Under gårdagskvällen försvann ett antal ikoner från skrivbordet på min dator. Bla iTunes och VLC (De andra vet jag inte vad de var, men det är gapande hål där de brukade vara) I övrigt fungerade datorn utan problem.
  Jag stänger av datorn för natten och när jag slå ingång det har den inget ljud. Högtalarna fungerar det är bara att inget ljud kommer från datorn, varken youtube eller vlc.
  Jag har inte gjort någon uppdatering elelr installation så detta skedde helt på datorns initiativ. Är detta vanligt eller ska jag bara anta att datorn utvecklat medvetenade och inte tycker om mina mediafiler?

 34. admin's Gravatar admin
  21 november, 2012    

  Hej, prova om en Systemåterställning avhjälper problemet.

 35. admin's Gravatar admin
  21 november, 2012    

  Hej, tack för din fråga. Det låter som att du inte använder Windows inbyggda kontrollpanel för ljud utan datortillverkarens. Ta och stäng av eller inaktivera den och prova att fixa det genom att gå till Kontrollpanelen\Maskinvara och ljud och sen klickar du på ”Hantera ljudenheter”. Titta även på Microsofts webbsida.

 36. admin's Gravatar admin
  21 november, 2012    

  Hej, tack för din fråga. Prova steg 2 i den här guiden. Inaktivera allt i listan där förutom antivirus och se om det hjälper. Sedan kan du återgå dit och aktivera en grej i taget tills du kommer på vad det är som påverkar ljudet. Hjälper inte det så hör av dig till PC Doktor i Stockholm och säg att du blev hänvisad tid från oss så får du gratis fjärrsupport.

 37. Marie's Gravatar Marie
  3 december, 2012    

  Mitt ljud (högtalare) har bara slutat att fungera från en dag till en annan. Jag har kollat sladdar, allt i. Jag har gått igenom checklistan här och min dator säger att den mår bra. När jag tar i och ur kontakten bak på datorn sprakar det i högtalaren… men alltså inget ljud. Vad kan felet vara här?

 38. Suzy's Gravatar Suzy
  3 december, 2012    

  Hej!
  för ngr månader sen tabbade sonen sig när han satt med hörlurar i datorn. ”Gummipluppen” runt ingången för hörlurar följde med ut när han drog ur hörlurarna ur datorn och sedan dess har ljudet när man använder högtalare ”kommit och gått”. Ibland har det fungerat och ibland inte. Men nu är det stört omöjligt att få ngt ljud alls om jag vill spela upp ngt från högtalarna. Att lyssna med hörlurar fungerar däremot prickfritt. Har provat era tips samt installerat VLC, men inget resultat. Inget fel på högtalarna och drivrutinerna fungerar som de ska så jag misstänker att felet sitter i ”kontakten” där man stoppar i hörlurarna. Har den lösa ”gummipluppen” kvar och har försökt trycka dit den igen, men den sitter inte ok. Finns det ngt att göra åt saken? Kan man köpa en lös ”gummiplupp” och stoppa i? Blir galen att inte kunna lyssna på musik annat än genom hörlurar.. :/ Datorn är en stationär Packard Bell 2år gammal. Hoppas ni förstår vad jag menar och tack på förhand för er assist.

 39. Åke's Gravatar Åke
  11 december, 2012    

  Hej! Försökte att koppla in mina gamla JVC högtalare 40W 8Ohm (-88) i pojkens acer data. Inget ljud – varför? Allt fungerar med vanliga hörlurar och andra (nyare) högtalare. Behövs det separat ström till de gamla? Köpte Exibel 3mtr sladd med 3,5mm stereo plug för datorn och sedan klippte jag av de 2 RCA kontakterna och lindade kablarna runt de gamla högtalarkopplingarna. Tyst som i graven!

 40. admin's Gravatar admin
  18 december, 2012    

  Hej,
  Eftersom du får ljud med andra högtalare och hörlurar så kan jag tyvärr inte hjälpa dig eftersom felet verkar ligga i högtalarna och inte själva datorn. Ledsen. Det finns dock andra ställen som är mer specialiserade på det, kolla t.ex. in http://www.component.se/forum
  Tack.

 41. admin's Gravatar admin
  18 december, 2012    

  Hej Suzy och tack för frågan,
  Enklast skulle vara om ni bara köper nytt ljudkort. Kolla in webhallen.com som har ljudkort från 75kr uppåt.

 42. admin's Gravatar admin
  18 december, 2012    

  Det kan vara kontakten som är skadad, eller eventuellt nåt sladd. Prova hörlurar och fungerar det så vet du att det är fel på högtalarna.

 43. Lydia's Gravatar Lydia
  27 februari, 2013    

  Hej!
  Jag har en acer X192W och ljudet slutade fungera för ett tag sen så jag provade alla dessa stegen men inget funkade. Jag kunde inte uppdatera drivrutinerna på mitt ljudprogram: High Definition Audio Device eftersom det kostade pengar och jag inte kan lägga ut det på sånna hemsidor och sånt. Men det funkar varken med hörlurar eller högtalare har även prövat utan men nej. Problemet är även att jag inte vet vad det har för nr eftersom den dära lappen på min stationära dator är borta så jag ringde och fråga men man behövde veta det för att ladda ner drivrutinerna till datorn. VLC laddade jag ner och det kom upp en video ifrån youtube men samma sak där är att ljudet inte fungerar. Det var även en annan sak som gjorde mig förvirrad och det var att när jag gick in på Dator och sen hantera så hittade jag ljud men det var delat så det såg ut såhär: – Ljud,video och spelenheter sedan så stog det när jag tryckte på det: High DefinitIon Audio Device och inget mer. Datorn är ca 5 år gammal men jag tror inte det kan bero på det?
  Tacksam för svar.

 44. admin's Gravatar admin
  6 mars, 2013    

  Klicka på Startknappen och sen högerklickar du på ikonen Dator (kallas även Den här datorn) och välj Egenskaper. Under Systemmodell ser du vilken datormodell du har och sen kan du gå vidare därifrån och hitta passande drivrutiner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>