ger dig: pc service och tips, snabba upp windows, rensa datorvirus & mer...

Formatera hårddisk, installera windows 7

Formatera hårddisk och installera Windows 7 i några enkla steg!


1. Säkerhetskopiera alla viktiga filer och dokument innan du formaterar hårddisken och installerar windows 7. Vid formatering av hårdisken raderas alla filer permanent, dvs. bilder, dokument, inställningar och program försvinner.

OBS: Alla dina filer och program försvinner efter formateringen så se till att göra backup i tid. Läs här om hur du säkerhetskopierar Windows gratis.

2. Nu är du förberedd och vill ställa in datorn så att den startar från CD eller DVD- enheten. Det brukar du kunna göra genom att hålla ned tangenten F12 när datorn startas upp eller genom att gå in i BIOS och ändra inställningar där. Håll ned F2 eller DEL för att komma in i BIOS och se instruktionsfilmen här.


3. När du startar från skiva kommer du till installationsprogrammet för Windows.

 

 1. På första sidan under installationen anger du språk och andra inställningar, och klickar sedan på Nästa.
 2. Om du accepterar licensvillkoren klickar du på Jag accepterar licensvillkoren på sidan Läs licensvillkoren. Klicka sedan på Nästa.Formatera hårddisk och installera windows 7
 3. OBS: Nu är det viktigt att du klickar på alternativet Anpassad (avancerat). Klicka på bilden här till höger för illustration.
 4. På sidan ”Var vill du installera Windows?” klickar du på Enhetsalternativ (avancerat). Bild 2 i illustrationen till höger.
 5. Ta bort en befintlig partition. Bild 3. När du tar bort en partition visas utrymmet istället som icke allokerat diskutrymme. OBS: All data på partitionen försvinner när du raderar/formaterar den.
 6. Nu borde du ha 1 icke allokerat diskutrymme (2 om du har två hårddiskar). Markera den och använd knappen Ny för att skapa en ny partition och fortsätt sedan genom att trycka på Nästa.
 7. Följ anvisningarna för att slutföra installationen av Windows 7. Du ska till exempel namnge datorn och skapa ett första användarkonto.

4. Efter installationen av Windows 7. För att din hårdvara som grafikkort, minneskortläsare, skrivare, scanner, fax, digitalkamera ska kunna fungera med datorn efter formateringen och Windows installationen så behöver du passande drivrutiner.

Uppdatera drivrutiner enkelt med hjälp av Windows Update. Läs här om hur du gör det. Annars så har du drivrutiner på en CD/DVD-skiva som följde med produkten vid köpet. Hittar du inte passande drivrutin så du använda program som automatiskt söker upp passande drivrutiner. Driver Magician som finns att hämta på drivermagician.com


38 Kommentarer

 1. 5 december, 2010    

  Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

 2. Janne's Gravatar Janne
  18 februari, 2011    

  Hej!
  Jag har en Dell laptop med Vista 32 bit som är väldigt ”seg”. tänkte därför formatera om hårddisken enligt din beskrivning för att se om det blir bättre.
  Jag har gjort en backup av hela C: på en ext hårddisk.
  Fråga – kan jag efter formateringen direkt kopiera tillbaka hela C: (jag har väl hela windows kopierad till ext hårddisken)?
  Eller blir det en automatisk installation av Windows när jag formaterar om hårddiken?
  i så fall- hur gör jag då med Windows från backupen?
  Om detta inte hjälper tänker jag byta hårddisk i datorn. Efter formatering av den, kan jag då lägga tillbaka hela C: från backup och ha en fungerande dator igen, eller måste jag installera om Windows från installationsskivan?

 3. 23 februari, 2011    

  Hej Janne! Det är så att efter formateringen försvinner allt på hårddisken och det är det som är poängen, dvs. att installera om Windows från början så att den är ren och fri från skräpfiler.

  Nu när du har gjort en kopia på hela C: partitionen och lägger in den igen efter formatering så ger det inget önskat resultat eftersom du får samma filer tillbaks i datorn. Poängen är att du ska formatera datorn och installera Windows på nytt och sen från backupen lägga tillbaks endast personliga filer som bilder, filmer och dokument.

  Vill du bara snabba upp datorn utan att formatera den och installera om Windows kan du ta en titt på http://www.datorsupporten.se/snabba-upp-datorn/

 4. Simon's Gravatar Simon
  26 juli, 2011    

  hej, jag har virus på min laptop med windows 7 64 bit, jag tänkte börja om från skratch och alltså ta bort allting från datorn, jag har cd:n som följde med datorn, men hur tar man bort allting, är det bara att mata in skivan så är allting borta eller hur ska jag göra?

 5. admin's Gravatar admin
  9 augusti, 2011    

  Helt rätt. In med Windows skivan och följ anvisningar i artikeln, dvs. starta om datorn från Windows skivan och fälj att installera och sen är det ganska enkelt att hitta rätt eftersom du får instruktioner på skärmen =) Tack för din fråga!

 6. Sebastian's Gravatar Sebastian
  12 september, 2011    

  Hej!

  Tänkte formatera om min dator men har ingen skiva. Ligger dock en recovery partition. Fungerar på samma sätt som skiva om jag fattat de rätt? Hur gör man för att formatera med hjälp av denna? Tacksam för svar.

 7. Jesper's Gravatar Jesper
  23 september, 2011    

  Hej! Försöker omformatera min dator, har en dell dimension 4550 att öva på, har en dell återinstallation av windows. När jag försöker starta från bootmenyn händer inget, och när ajg startar den i operativsystemet, så säger datorn att det är en äldre version än den som är installerad, och därför går den inte att installera, vad göra?

 8. admin's Gravatar admin
  10 oktober, 2011    

  Hej! Skivan som du försöker starta ifrån är nog inte bootable vilken den Måste vara för att du ska kunna starta datorn från skivan. Googla ”bootable windows” så får du många bra tips om hur du enkelt gör det. Har du en ISO-fil, eller img-fil så behöver du bara bränna den rätt och det gör du enklast med programmet som MagicISO. Lycka till och tack för din fråga!

 9. admin's Gravatar admin
  10 oktober, 2011    

  Hej Sebastian,
  Recovery partition fungerar lite olika på olika datorer men vanligen ska du kunna trycka ned tangenten F11 vid datorns start för att köra igång återsällningsprocessen eller så slår du ned CTRL+F11. Vissa datorer kräver att du har en CD/DVD skiva som du startar ifrån för att sedan därefter starta från reparations partitionen.

 10. Anders's Gravatar Anders
  13 oktober, 2011    

  Hej.
  Jag har en acer aspire timeline 3820 tg. Den vill jag omformatera då den har blivit seg att arbeta med. Det är windows 7 installerat på den nu. Problemet är att jag inte har en cd läsare i datorn, och har inte fått med någon annan form av ”minne” med en återinstallation av windows. Vad behöver jag, vart hittar jag det och vad ska jag göra med det?

 11. Oliver's Gravatar Oliver
  20 oktober, 2011    

  Tjena, jag vill omformatera min dator pga att den är full och jag har inte orken att rensa skiten och jag vill helt enkelt nollställa den. Kan man omformatera den genom att bara stoppa in Windows 7 skivan och installera om skiten bara, för det är gjort och nu är den helt tom men om jag går in på Den här datorn så har jag fortfarade 40 / 450 GB kvar, vilket då betyder att allting är kvar men jag hittar det inte. Skulle vara tacksam om du kunde säga om jag gjort fel eller om det är min dator det är fel på. Tack på förhand!

 12. admin's Gravatar admin
  4 november, 2011    

  Hej Oliver, du har visst installerat nytt Windows men INTE formaterat hårddisken och därför är även den gamla Windows kvar i en mapp som ligger på C: disken under mappen Windows.old

  Här är vad du kan göra. Högerklicka på C och välj Egenskaper. Klicka på Diskrensning och vänta nu en stund tills datorn räknar fram. Välj att Rensa systemfiler och vänta en stund nu igen. Under fliken Systemåterställning och skuggkopior klicka på Rensa.

  Du kan också antingen radera det manuellt från C: genom arr högerklicka på mappen Windows.old och välja att ta bort eller så kan du installera om Windows och formatera om hårddisken.

 13. Doris's Gravatar Doris
  27 januari, 2012    

  Hej

  Jag har en Dell Inspiron 9300 som jag funderar på att formatera om. Vet dock inte om det är rätt sak att göra. Den fungerar bra när den är igång men det tar evigheter att starta upp den. Håller på i 15 min innan den har läst in allt. Så har det varit ända sen den var ny. Om jag tittar i autostart så är listan jättelång. Kan man göra något utan att formatera? Hur vet man vilka drivrutinene som är aktuella och behöver sparas? Vill inte spara på gammalt skräp. Tacksam för förslag.

 14. Erik Stigsson's Gravatar Erik Stigsson
  2 februari, 2012    

  Förra datorn TOSHIBA, använde jag LaCie ext HD 150Gb. Nya datorn HP Probook vägrar att göra systemåterställningsfiler och skicka dem till min ext HD. Användarfilerna fixar den u.a.
  Var ligger felet? Hos mig eller filformat etc?
  //Erik

 15. admin's Gravatar admin
  3 februari, 2012    

  Vad är det för felmeddelande du får när den inte vill spara systemåterställningsfiler på externa hårddisken? Formatera om den som NTFS så borde det fungera om image-filen som ska säkerhetskopieras inte är för stor för den lilla 150Gb hårddisken.

 16. lira's Gravatar lira
  13 maj, 2012    

  hej, jag har en hp pavillion dv9000 (windows 7 ultimate) jag skulle vilja återställa den helt så att den blir som nyköpt.. och grejen e den då att jag inte har sån där cd, så finns det något annat sätt man kan återsälla sin dator utan någon cd?

 17. admin's Gravatar admin
  10 juni, 2012    

  Försök att starta datorn i reparationsläge genom att vid uppstart hålla ned knappen F11. Om din dator har den funktionen kommer reparationen startas annars behöver du skaffa Windows skiva och reparera med den.

 18. Viktor's Gravatar Viktor
  22 juli, 2012    

  Jag tror jag har windows vista på min laptop, skulle jag kunna stoppa i en windows 7 skiva och formatera hårdisken och sen få windows 7?

 19. Igor's Gravatar Igor
  25 juli, 2012    

  Tjena!
  Har en relativt ny Acer data med windows 7 och vill formatera om den. Köpte den på elgiganten och tyvärr fick jag inga CD:en för programvarorna i den. Det jag undrar nu är följande:
  1. Vad bör jag göra för att omformatera den så att den blir ”lika bra och snabb” som den var när de köptes. Vad är den bästa lösningen?
  2. ifall man behöver olika CD-skivor för att installera programvaror, kan ni rekomendera var man kan köpa dessa?
  3. Behöver jag CD:en till alla programvaror som krävs för datorn eller finns det kvar? syftar mer på t.ex grafikkort och sånt?

  tacksam för svar
  Mvh Igor

 20. admin's Gravatar admin
  31 juli, 2012    

  Hej Igor,
  Du kan starta om datorn i reparations läge genom att hålla ned knappen F11 vis datoruppstart.
  Du kanske även har en program på datorn som hjälper dig att återställa datorn till fabriksinställningar. Har du märkesdator som t.ex. HP, DELL, ACER eller någon så letar du efter deras program på dator och där har du garanterat någon säkerhetskopieringsprogram som du kan använda för datoråterställning.

 21. admin's Gravatar admin
  31 juli, 2012    

  Självklart, starta datorn med Windows 7 skiva/USB/partition och installera. Du kan uppgradera från Vista till Windows 7 eller formatera hårddisken och göra en ren installation. Vid uppgradering raderas inte dina personliga filer och dokument.

 22. Mehmet's Gravatar Mehmet
  14 oktober, 2012    

  Hej! Har en packard bell med windoes 7. har gjort backup skivor från recovery. NÄr jag formaterar om datan med skivorna eller genom recovery så försvinner min svenska fast jag väljer att svenska i inställningarna från början och jag kan ju ändra till svenska på datan men de blir ändå engelska, börjar liksom bli trött på de. Har lämnat in datan hos elgiganten när jag hade garanati men dem fixa felet och sa att felet var på operativsystemet men efter att de fixat de så har jag samma fel igen:( Vad kan de va bero på?

 23. admin's Gravatar admin
  14 oktober, 2012    

  Hej, tack för din fråga. Det är mycket möjligt att dina recovery skivor innehåller Windows med engelska som förinställd språk.
  Alternativ 1: Har du Windows 7 Ultimate eller Windows 7 Enterprise så kan du genom Windows Update ladda ner och installera Svensk gränssnitt.
  Alternativ 2: Kan kanske fungera beroende på din Windows installation. Klicka på Start, Kontrollpanelen och klicka på länken Klocka, språk och nationella inställningar. Går du till fliken alternativa inställningar så kan du möjligen ställa in visningsspråk.
  Alternativ 3: Prova att ladda ner språkpaket här men det beror på din Windows version om du har rätt till att installera språkpaketet.
  Svenska 64-bit system
  Svenska 32-bit system
  Om du är osäker på om din är 64 eller 32-bit så rekommenderar jag att du provar först 64-bitars.

 24. Nabil's Gravatar Nabil
  19 oktober, 2012    

  Hej!

  Jag har gång på gång ”bootat” om datorn, och installerat Windows 7 genom skiva. Trots detta så existerar ändå ett problem med datorn, som jag ännu inte kan definiera. Datorn är ovanligt (VÄLDIGT, speciellt när man skall starta den) långsam, och när jag skall starta datorn så tar det cirka 10-15 minuter för datorn att ladda när texten ”Windows startas” är uppe. Jag har försökt att starta datorn i reparationsläge, men datorn uppger då efter att ha försökt att fixa problemen att detta inte kan lösas automatiskt. Datorn har även försökt att återställa flera problem, men det har inte visat sig fungera. Jag vet inte vart problemet ligger. Ibland har det stått att inte ett operativ system kan hittas (eller ej fungerar), vilket är väldigt konstigt med tanke på att jag har installerat om Windows 7. Problemet startade även med att Windows inte svarade.
  Hur kan jag förresten boota om min dator utan att ”windows.old” skall finnas kvar? Jag ursäktar för det långa meddelandet, och skulle uppskatta om jag kunde få hjälp med detta.

  Med vänlig hälsning

  Nabil

 25. admin's Gravatar admin
  20 oktober, 2012    

  Hej Nabil, tack för din fråga.
  Det här kan nog lösas med en ”ren installation”, dvs. utan att mappen ”windows.old” finns kvar efter ny installation.

  Nu har jag uppdaterat guiden så att den besvarar din fråga. Hoppa till steg 3 i guiden så fixar du det. För dig är det viktigaste punkten i guiden Rubrik 3 underrubrik 4 och 5. Lycka till. /Nemanja

 26. Nabil's Gravatar Nabil
  23 oktober, 2012    

  Hej igen.

  Jag följde instruktionerna och det fungerade att boota om datorn, och allting verkade fungera bra. Men när jag startade datorn idag så stod det först att det var ett error med operativ systemet, jag startade om datorn och då startades startreparationen, och igen så står det att ”Det går inte att reparera den här datorn automatiskt”. Enligt startreparationen så hittades en rotorsak – ”Registret är skadat”. Allt detta är väldigt konstigt, finns det en lösning på det här problemet?

  Tack för hjälpen, det uppskattas väldigt mycket!

 27. admin's Gravatar admin
  23 oktober, 2012    

  Hej igen Nabil,
  Felet går att åtgärda men är komplicerat och därför rekommenderar jag att du istället gör en ren installation av Windows.
  Du kan dock pröva en grej ändå. Starta startreparationen och när den slutförs utan resultat klicka du på Alternativ för systemåterställning och startar kommandoprompten. Där skriver du sfc /scannow och låt det slutföras.

  En till grej som du också kan pröva är Reparation med Windows skiva. Starta från skiva och välj Reparera istället för installera.

  Mvh
  Nemanja

 28. Nabil's Gravatar Nabil
  24 oktober, 2012    

  Tjenare, jag måste än en gång be om hjälp, och jag uppskattar hjälpen Nemanja, verkligen.

  En ren installation av Windows har jag ju gjort flertal gånger, om du menar att genom skiva installera Windows på nytt – Anpassad (avancerad), som jag har gjort ca. fyra gånger nu. Problemet är ju att trots om jag installerar Windows på nytt, rensar hårddisken så existerar ändå problemet, som oftast återvänder dagen efter. Jag startade även kommandoprompten och skrev in sfc /scannow, men inget problem kunde hittas. Jag har även försökt genom Reparation med Windows skiva, och använt mig av alla givna alternativ, men fortfarande så återkommer problemet.

 29. admin's Gravatar admin
  29 oktober, 2012    

  Heeej där Nabil:)
  Du skriver att allting fungerar ett tag efter en ren Winndows installation för att senare återvända dagen efter. Det säger att antingen hinner du installera dåliga drivrutiner/program tills dess eller så lägger du in någon virus som du fick med dig från tidigare säkerhetskopia.
  Ett annat alternativt fel kan vara att hårddisken håller på ge upp, men det borde synas när du kör Startreparation.

  Installera om datorn och låt den vara utan att ens köra Windows update eller någonting och mejla PC Doktor i Stockholm. Jag ser till att du får kostnadsfritt felsökning och eventuell reparation genom fjärrsupport.

  Dessutom så bör man enkelt kunna åtgärda problem med skadade registerfiler bara genom Systemåterställning.

 30. Nabil's Gravatar Nabil
  6 november, 2012    

  Det var hårddisken, jag har köpt en ny hårddisk och nu fungerar det! Men tack för hjälpen ändå, jag har faktiskt lärt mig en hel del om systemåterställning, systemkonfiguration, etc. Om ett nytt problem uppstår så gör jag ett nytt inlägg, men förhoppningsvis så ska allting fungera som det ska. Ha det bra :)

 31. Thomas's Gravatar Thomas
  18 november, 2012    

  Hej. Jag har en Acer data med Windows Vista med danskt gränssnitt/språk och det är jättejobbigt, då jag gärna vill ha det på svenska. Hur gör jag lämpligast.för att få svenskt gränssnitt och språk på tangentbordet: Skall jag formatera om hårddisken och lägga i nytt Windows på svenska(har skiva)??
  Ge mig gärna et tips, tack.

 32. admin's Gravatar admin
  21 november, 2012    

  Titta här för hur du kan Ändra visningsspråk i Windows och ta gärna även en titt här.

 33. Magdalena's Gravatar Magdalena
  2 januari, 2013    

  Hej!

  Jag har gjort en backup på windows 7 och lagt den på en USB sticka.
  Ska nu sätta in en helt ny hårddisk i en bärbar dator och lägga på operativsystemet, Hur går jag tillväga för att boota från USB stickan för att den ska installera Windows på den nya disken?

  Mvh magdalena

 34. Joakim's Gravatar Joakim
  9 januari, 2013    

  Hej! Är rätt kass på datorer men försöker hjälpa en utvecklingsstörd tjej med hennes Toshiba laptop. Har skaffat återställningsskivor från Toshiba och det börjar bra. Stoppar i skiva nr 1 och väljer att boota från CD/DVD. Skivan börjar snurra och på skärmen står det ”Windows is loading files” en stund. Sedan kommer det för ett ögonblick upp en sådan där liggande stapel och under den står det ”Microsoft corporation”. Sedan blir skärmen helt mörk och så dyker ”markörpilen” upp på mörk bakgrund. Inget mer händer. Finns det något hopp? Kan det vara en fysisk skada? (Datorns ägarinna är väldigt hårdhänt med saker och ting och får vredesutbrott, så datorn har säkerligen fått en hel del stryk, misstänker jag…) Mvh Joakim

 35. admin's Gravatar admin
  2 februari, 2013    

  Hej, visst kan det vara hårdvarufel men det kan också vara så att återställningsskivor som du fick tag på inte passar just denna datormodell som du försöker fixa. Prova därför en annan Windows skiva, kolla gärna in länken här om hur du installerar Ren Windows.

 36. admin's Gravatar admin
  2 februari, 2013    

  Hej Magdalena, hur du går tillväga beror på vilken typ av säkerhetskopia du har skapat. Är det Systemavbildning av Windows eller vad? Använde du säkerhetskopieringsprogram i Windows eller något annat program? Jag förstår att du vill återställa Windows från USB:n men undrar om du också har Windows 7 på CD/DVD?

 37. per's Gravatar per
  8 februari, 2013    

  Tänkte fråga en lite enkel fråga. min w7 kod, funkar den om jag använder en annan w7 cd skiva ?

 38. admin's Gravatar admin
  17 februari, 2013    

  Hej, det kan bli så om du t.ex. har en nyckel för Win7 Home och försöker istället installera en Win7 Professional. Kolla om att det är rätt version annars kan du alltid ringa Microsoft och rådfråga dem, och de brukar faktiskt vara väldigt hjälpsamma. Lycka till.

No Pings Yet

 1. Formatera datorn | Joininghandsca on 29 augusti, 2012 at 08:33

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− 6 = två

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>